Η κυβέρνηση δεν έχει «καμία απολύτως πρόθεση» να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προσφυγή σε εθνικές κάλπες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως δεν βλέπει κάποιο επερχόμενο νομοσχέδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει «εμπλοκή» στην κυβερνητική πλειοψηφία. «Δεν νομίζω να υπάρξει κάποιο εμπόδιο που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε», προσέθεσε. 

Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως διέπραξε «συνταγματική εκτροπή» με την απόφασή του να χρησιμοποιήσει τον όρο «δυσαρμονία» προκειμένου να ζητήσει πρόωρες κάλπες, τονίζοντας ότι η σχετική συνταγματική διάταξη έχει αποσυρθεί «εδώ και 28 χρόνια». 

«Ή έχει άγνοια [...] ή το ήξερε και το έκανε εσκεμμένα, και αυτό είναι απόπειρα εκτροπής», συμπλήρωσε. 

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνείται να συμμετάσχει έστω και ως παρατηρητής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρέος. 

«Είναι προφανές πως δεν ξέρουν πολλά για το πώς γίνονται διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύουν πως η διαπραγμάτευση γίνεται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο όπου μπορείς να χτυπήσεις το χέρι στο τραπέζι και να το παίξεις τσαμπουκάς», σχολίασε. 

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο κ. Κεδίκογλου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση «πήρε» το «σαφές μήνυμα» της κάλπης, δηλαδή πως «η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της μετά από δύο χρόνια οδυνηρών αλλά αναγκαίων αποφάσεων». 

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με τον νέο προϋπολογισμό, στα τέλη του έτους.