Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Επί τάπητος τίθεται πλέον το ζήτημα του κυβερνητικού ανασχηματισμού όχι μόνον ως μέσο «ανάσχεσης» της πίεσης από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αλλά και για την θεραπεία πολλών «παραφωνιών» στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος βάζει στο τραπέζι και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ζητώντας την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ωστόσο μέχρι στιγμής θεωρείται αβέβαιο αν ο πρωθυπουργός θα δεχθεί κάτι τέτοιο.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει κατά την συνάντηση των δύο ανδρών την ερχόμενη Πέμπτη

Συγκεκριμένα οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να έχουν μία πρώτη συζήτηση για το θέμα κατά την κοινή τους παραμονή στις Βρυξέλλες ενώ η ουσιαστική συζήτηση θα ξεκινήσει στη συνάντησή τους, το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σχετικά με τον ανασχηματισμό, οι δύο άνδρες αναμένεται να περιμένουν την τυπική επανένταξη των κ.κ. Α. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ/Ελιάς για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται να έχει σίγουρη θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ο ίδιος επιδιώκει να διαδεχθεί τον Κ. Χατζηδάκη στο Υπ. Ανάπτυξης. 

Παρά τις εισηγήσεις που υπάρχουν για καθυστέρηση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται υπό πίεση. Αφενός θα πρέπει να δείξουν ότι έλαβαν το μήνυμα της κάλπης, αφετέρου δε να μην αφήσουν την κυβέρνηση να... σέρνεται λόγω του ότι ουδείς υπουργός θα αναλάμβανε πρωτοβουλία φοβούμενος ότι σε λίγες ημέρες θα μπορούσε να είναι... πρώην. Γι αυτό το λόγο, ως το πλέον πιθανό σενάριο είναι ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Άλλωστε, πέραν του γεγονότος ότι επίκειται η λήξη της θητείας του κ. Γ. Προβόπουλου στην Τράπεζα Ελλάδας, με τον όνομα του κ. Στουρνάρα να περιλαμβάνεται στα σενάρια διαδοχής του, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν πριν το.... Μουντιάλ (αρχίζει στις 12 Ιουνίου), εάν βέβαια η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει το όποιο επικοινωνιακό και πολιτικό όφελος μπορεί από αυτές. 

Πέραν των σεναρίων για όσους αποχωρούν, παραμένουν ή αναβαθμίζονται – που συχνότατα είναι υποβολιμαία από φίλους και εχθρούς, ισχυρή μοιάζει η βούληση του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου να αξιοποιήσουν στελέχη εκτός Βουλής, τα οποία και θα σηματοδοτούσαν τη... διεύρυνση των δύο κομμάτων στα παλιά τους όρια και τη δυνατότητά τους να κινητοποιούν και προσωπικό πέραν της λίστας βουλευτών και πολιτευτών. 

Στους αμετακίνητους είναι οι Ευ. Βενιζέλος και Δημ. Αβραμόπουλος, πιθανότατα ο Κυρ. Μητσοτάκης, αν και ο ίδιος δεν θα έλεγε όχι στο Υπ. Οικονομικών, ο Γ. Μιχελάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη. 

Σε άλλες θέσεις, αν δεν διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, φέρονται οι Νικ. Δένδιας, Μιχ. Χρυσοχοϊδης, Γ. Μανιάτης ενώ μένει να φανεί ποια θα είναι η τύχη του κ. Χαρ. Αθανασίου, που – όπως και ο Νικ. Δένδιας - ενεπλάκη στη διαχείριση της Χρυσής Αυγής. 

Από εκεί και πέρα, μόνο βέβαιο είναι ότι η τράπουλα θα ανακατευτεί και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αποχωρήσεις που θα προκαλέσουν αίσθηση (Χατζηδάκης, Παναγιωτόπουλος κλπ) . Επίσης νέα πρόσωπα, όπως και στελέχη που έδωσαν για τη Ν.Δ. τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών (Καλαφάτης, Κουμουτσάκος) θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα, που δεν αποκλείεται να είναι αυτό με το οποίο η κυβέρνηση θα πάει στις εκλογές. 

Ως προς τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, τις τελευταίες ώρες αναπτύσσεται μία επιχειρηματολογία υπέρ της παραμονής του προκειμένου να διαχειριστεί την τρόικα αλλά και τη διαπραγμάτευση για το χρέος, το φθινόπωρο. Αν επρόκειτο να στοιχηματίσουμε, θα στοιχηματίζαμε στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση, δύο χρόνια από την ορκωμοσία του. Άλλωστε, ανασχηματισμός μετά από εκλογική ήττα η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι ανασχηματισμός αν δεν περιλαμβάνει και τον υπουργό Οικονομικών...