Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Η έννοια δομικός ή ευρύς ανασχηματισμός ξεκινά από το υπουργείο οικονομικών και τον υπουργό που εκφράζει εν πολλοίς την κυβερνητική πολιτική. Ακολουθούν τα πρόσωπα που προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους ή δυσαρέστησαν με τις επιλογές τους  πολίτες και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο ο Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να ετοιμάζει την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών. Για την θέση αυτή ακούγεται έντονα το όνομα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου που δεν είχε χάσει ούτε λεπτό από την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ωστόσο οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει θέλουν υπουργό Οικονομικών ένα αμιγώς πολιτικό πρόσωπο. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να σταθμίσει και την άποψη του Βαγγέλη Βενιζέλου που δεν διατηρούσε και τις καλύτερες των σχέσεων με τον Γιάννη Στουρνάρα, ήδη έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα το όνομα του Χρύσανθου Λαζαρίδη. 

Τον δρόμο της αντικατάστασης φαίνεται ότι παίρνει και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης καθώς το ΠΑΣΟΚ δείχνει να επιμένει στην αντικατάστασή του. Το λάθος που καταλογίζουν στον υπουργό Ανάπτυξης είναι η πλήρης προσήλωση στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που έφερε αντιμέτωπη την κυβέρνηση με πολλές κοινωνικές ομάδες. 

Οι πρώτες πληροφορίες γύρω από τον ανασχηματισμό θέλουν αντικατάσταση και του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και την πιθανή μετακίνησή του στο υπουργείο πολιτισμού. Για την ίδια θέση πάντως ακούγονται και τα ονόματα του Άρη Σπηλιωτόπουλου που παραιτήθηκε από βουλευτής όταν διεκδίκησε τον δήμο της Αθήνας , ενώ ακούγεται και το όνομα του Γιώργου Κουμουτσάκου

Περισσότερη «Ελιά» 

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να δούμε περισσότερα πρόσωπα από την «Ελιά» με πρώτο όνομα που συζητείται έντονα αυτό του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Εδώ ενδεχομένως να υπάρξουν καραμπόλες καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα ήθελε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ωστόσο άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για τοποθέτησή του στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης. 

Και αν συμβεί κάτι τέτοιο ο επιτυχημένος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον θα ετοιμάζει τα πράγματά του για το υπουργείο Υγείας

Από την κυβέρνηση είναι πιθανόν να αποχωρήσει και ο Νίκος Δένδιας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενώ σίγουρα εκτός κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί ο υπουργός παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος. Την θέση ενός εκ των τριών αναμένεται να πάρει ο Μάκης Βορίδης που θεωρείται δεδομένο ότι εισέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα.

Και από ΔΗΜΑΡ 

Νέα πρόσωπα που ενδέχεται να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα είναι και αρκετοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με τις περισσότερες ενδείξεις μέχρι στιγμής να συγκεντρώνουν οι κύριοι Λύκούδης και Οικονόμου. 

Πότε θα γίνει 

Ο χρόνος που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός αποτελεί γρίφο για δύσκολους λύτες. Ωστόσο ένα είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός έχει στο γραφείο του δύο εισηγήσεις. Η πρώτη κάνει λόγο για ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και η δεύτερη για αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά  την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.