Τέρμα το χακί για τους Ναύτες καθώς έγινε δεκτό το αίτημα του ΓΕΝ οι έφεδροι του, να μην κατατάσσονται στο Διακλαδικό Κέντρο Νεοσυλλέκτων στην Τρίπολη.

Έτσι τον Ιούλιο η ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού θα παρουσιαστεί στην ναυτική βάση Κανελλόπουλος, στο Σκαραμαγκά. Οι νεοσύλλεκτοι θα παραμείνουν εκεί λίγες μέρες μέχρι να ντυθούν στα άσπρα και να γίνουν κάποιες γραφειοκρατικές ενέργειες. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο το, οποίο θα «αναστηθεί» εκ νέου. Τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε ως Κέντρο Εκπαίδευσης αφού οι ναύτες έκαναν βασική εκπαίδευση στο διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στην Τρίπολη.

Αφού ορκίζονταν εκεί στη συνέχεια πήγαιναν να υπηρετήσουν το Πολεμικό Ναυτικό τους λίγους μήνες που απέμειναν. Και αυτό γίνονταν με τη λογική ότι σε μία επιστράτευση οι πρώην ναύτες θα καταταχθούν στο Στρατό, οπότε πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στο πεδίο μάχης. Τι να τους κάνει ο Στρατός αν δεν ξέρουν να πυροβολούν αλλά ξέρουν να κωπηλατούν; Το ίδιο ισχύει και για τους σμηνίτες. Από την πλευρά του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού υποστήριζε ότι δεν μπορεί να έχει ναύτες που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη θάλασσα.

Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι ότι για περίπου τριακόσιους  νεοσύλλεκτους θα δημιουργηθεί και θα συντηρείται χώρος υποδοχής στη βάση «Κανελλόπουλος» και θα τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Εκπαίδευσης στον Πόρο ,από εκεί που ήταν απενεργοποιημένο. Η διαδικασία αυτή έχει οικονομικό κόστος το οποίο θα μπορούσε να μην υπάρχει από τη στιγμή που ήδη λειτουργεί το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Τρίπολη.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα και συγκεκριμένα το 2011 άρχισαν να διαμορφώνονται στο άλλοτε Κέντρο του Πόρου και να διατίθενται για πρώτη φορά πέντε ξενώνες για τον παραθερισμό Αξιωματικών-Υπαξιωματικών. Από τον Απρίλιο του 2013 βρίσκονται πλέον σε διάθεση συνολικά δεκαπέντε ξενώνες και οι οποίοι εξυπηρετούν ανάγκες παραθερισμού για τους ανθυπασπιστές-υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Τώρα θα ακουστεί ξανά το ποδοβολητό των νεοσύλλεκτων και η φωνή «ηθικόν ακμαιότατο».

Γ. Κοκ.

TAGS