Και δεύτερο τεχνικό πρόβλημα, μέσα σε ένα μήνα, παρουσιάστηκε σε πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL- 215 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί στις 11:40 το πυροσβεστικό αεροσκάφος είχε προσθαλασσωθεί στην περιοχή της Αμάρυνθου, στη Νότια Εύβοια.

Η εκπαίδευση του ιπτάμενου μηχανικού προέβλεπε να σβηστούν οι δύο μηχανές του αεροσκάφους ενώ ήταν προσθαλασσωμένο και να τεθούν ξανά σε λειτουργία. Όταν επιχειρήθηκε αυτό αποδείχτηκε αδύνατη η επανεκκίνηση του ενός κινητήρα. Το αεροσκάφος παρέμεινε ακινητοποιημένο ένα ναυτικό μίλι από την ακτή στην περιοχή της Αμάρυνθου, στη Νότια Εύβοια.

Αμέσως απογειώθηκε από την Ελευσίνα άλλο αεροσκάφος CL-215 στο οποίο επέβαινε τεχνικό προσωπικό προκειμένου να μεταβεί στο πυροσβεστικό αεροσκάφος που παρουσίασε το τεχνικό πρόβλημα για αποκατάσταση της βλάβης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ στις 13.35 η βλάβη αποκαταστάθηκε και το συγκεκριμένο αεροσκάφος απογειώθηκε για να επιστρέψει στη βάση του.  

Να σημειωθεί ότι στις 5 Μαΐου είχε σημειωθεί βλάβη σε πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής προσθαλάσσωσης στο Αγγελοχώρι Μηχανιώνας με αποτέλεσμα να αυτοβυθιστεί και να το σώσει η Πολεμική Αεροπορία την τελευταία στιγμή. 

Ωστόσο πολλοί ανησυχούν μήπως το φετινό καλοκαίρι αποδειχτεί εφιαλτικό καθώς από τα 21 Καναντέρ που διαθέτουμε μόνο τα 11 θα είναι σε θέση να πετάξουν από τις αρχές Ιουνίου. Τα υπόλοιπα είναι καθηλωμένα με βλάβες. Και από τα 11 αυτά, δεν είναι ποτέ σίγουρο αν κληθούν να αναλάβουν αεροπυρόσβεση πόσα θα μπορέσουν να απογειωθούν.

Λόγω της παλαιότητας τους, ιδιαίτερα των CL-215, και της μεγάλης καταπόνησης τους βγάζουν τακτικά βλάβες. Γεγονός που το έχει επισημάνει και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Πολλοί αναρωτιούνται αν ξεσπάσουν δύο-τρία πύρινα μέτωπα με δυνατούς αέρηδες που θα πάει, τι; Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να ζητήσουμε βοήθεια εναέριων μέσων από γειτονικές χώρες, αν κριθεί αυτό αναγκαίο. Η άλλη λύση είναι να αγοραστούν καινούργια πυροσβεστικά αεροσκάφη, με δεδομένη όμως την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας δεν φαίνεται εύκολη επιλογή για τη χώρα μας.

Γ. Κοκ.