Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου, κατά τη διάρκεια ενός άτυπου δείπνου, να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, υπό τη σκιά της ενίσχυσης των ευρωφοβικών κομμάτων στη νέα Ευρωβουλή.

Το άτυπο δείπνο άρχισε στις 8μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ενώ προηγουμένως, συνεδρίασαν σε επίπεδο ηγετών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές.

Όπως έχει επισημάνει στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους 28 ηγέτες, ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρoμπάι, η συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου θα επικεντρωθεί στο διορισμό του νέου προσώπου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, στην ίδια επιστολή ο Χ. Ρομπάι τονίζει ότι «είναι πολύ νωρίς να αποφασιστούν ονόματα».

Η διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε την πρώτη διερευνητική εντολή στον υποψήφιο του ΕΛΚ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προκειμένου να επιχειρήσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή του.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανέδειξε πρώτη δύναμη στη νέα Ευρωβουλή το ΕΛΚ με 213 έδρες, αλλά με απώλεια 60 εδρών.

Δεύτερη ομάδα είναι οι Σοσιαλιστές, με 190 έδρες και απώλεια 6 εδρών.

Οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 64 έδρες (19 λιγότερες) και οι Πράσινοι 53 (4 λιγότερες).

Παρά τις απώλειες σε έδρες, οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες συγκεντρώνουν ισχυρή πλειοψηφία (520 έδρες) στην νέα Ευρωβουλή, ικανή για την ανάδειξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει.

Αυτό επισήμανε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα.

«Το ΕΛΚ είναι πρώτο κόμμα. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμά του Ζ.Κ. Γιουνκέρ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά συνειδητοποιεί ότι οι πολίτες ψήφισαν αλλαγή; Το ΕΛΚ έχασε 25%», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αποδυναμωμένος από τη νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές με 24,5%, δήλωσε χθες στη Γαλλική τηλεόραση, ότι η Ευρώπη έχει γίνει «δυσνόητη και απόμακρη» για τους πολίτες και ότι «πρέπει να περιοριστεί μόνο εκεί που είναι απαραίτητο».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος εμφανίζεται ενισχυμένος μετά τα ιστορικά υψηλά αποτελέσματα που έφερε στο κόμμα της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να στραφεί προς την ανάπτυξη.

Εξ άλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είναι ο μόνος, έως τώρα, που έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του ως προς την υποψηφιότητα του Ζ. Κ. Γιούνκερ. «Δεν θα πέσω στα γόνατα σε κανέναν ηγέτη», απάντησε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς σχετικά και πρόσθεσε ότι «το ΕΛΚ είναι το πρώτο κόμμα».

Ενόψει της σημερινής συνάντησης των ηγετών, ο Ντ. Κάμερον είχε χθες βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ, τη Λιθουανή Πρόεδρο Ντάλια Γκριμπουσκάιτε, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βικτόρ Ορμπάν, τον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφιλντ, την πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μπράτουσεκ και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένυ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση για το διάδοχο του Ζ. Μπαρόζο θα είναι δύσκολη, κάνοντας λόγο για «μήνες» διαβουλεύσεων.

Οι ζυμώσεις για την ανάδειξη του Προέδρου της Επιτροπής ξεκινούν σήμερα, αλλά θα διαρκέσουν καθόλη τη διάρκεια του Ιουνίου.

Η Σύνοδος Κορυφής της 26ης και 27ης Ιουνίου θα προτείνει στην νέα Ευρωβουλή το διάδοχο του Ζ. Μπαρόζο, ενώ στις αρχές Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να τον εκλέξει.

Βάσει της ισχύουσας Συνθήκης της Λισαβόνας, για πρώτη φορά, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προτείνουν το πρόσωπο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτή η πρόβλεψη της Συνθήκης, δέχεται πολλών ερμηνειών, γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να βγάλει λαγό», να προτείνει, δηλαδή, έναν τρίτο υποψήφιο, πέραν αυτών των πολιτικών ομάδων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ Χ. Φ. Ρομπάι και η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ τονίζουν, με κάθε ευκαιρία, ότι βάσει της Συνθήκης, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Επιτροπής θα πρέπει να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία της Ευρωβουλής (376 ψήφους), αλλά και την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα ονόματα των «τρίτων» υποψηφίων που κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι αυτό της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του πρώην προέδρου του ΠΟΕ, Πασκάλ Λαμί και της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιντ.

«Ο Γιουνκέρ και ο Σουλτς πρέπει να τα βρουν αν δεν θέλουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βγάλει ένα λαγό για να διαδεχθεί το Μπαρόζο», σχολιάζουν διπλωμάτες, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμμαχία του ΕΛΚ με τους Σοσιαλιστές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την νέα Ευρωβουλή.