Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

Αναδιανομή ρόλων ετοιμάζει για τους βουλευτές των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε διαρροή των μισών από τις δυνάμεις που είχαν καταγράψει τον Ιούνιο του 2012, προς ΣΥΡΙΖΑ, προς Χρυσή Αυγή αλλά και σε μικρότερα κόμματα.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος υπό τον πρόεδρο προκειμένου να συζητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο.

Ο κ. Καμμένος, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις απώλειες που είχε το κόμμα του και τόνισε ότι θα πραγματοποιήσει ένα «ανοιχτό συνέδριο διεύρυνσης» με στόχο την ενότητα των «αντιμνημονιακών πατριωτικών δυνάμεων».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, στόχος είναι η συνεργασία με τα μικρά αντιμνημονιακά κόμματα τα οποία «δεν ασκούν επιρροή με τα ποσοστά που έλαβαν, αλλά αθροιστικά, αποτελούν σοβαρή πολιτική δύναμη». Ο ίδιος, εκτίμησε ότι το κόμμα του έχασε σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, περί τις 200.000 ψήφους, «ενώ αθροιστικά τα μικρά κόμματα έλαβαν 450.000 ψήφους».

Οι πρώτες πληροφορίες λένεο ότι ο κ. Καμμένος θα προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση του κόμματος, ενώ ξεκίνησε ήδη από το δικό του περιβάλλον, αφού ζήτησε τις παραιτήσεις στενών συνεργατών του, όπως ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών, κλπ.

Την ίδια ώρα, σχεδιάζει να ενεργοποιήσει στελέχη που είναι προβεβλημένα και, επιπλέον, δείχνουν να έχουν σημαντικά ερείσματα στους ψηφοφόρους, είναι δηλαδή συμπαθείς.

Σε αυτό το επίπεδο, η Ραχήλ Μακρή «αναβαθμίζεται» στη... συνείδηση του κόμματος. Ήδη ο πρόεδρος έδωσε μια πρώτη γεύση, προαναγγέλλοντας ότι «σημαίνοντα ρόλο» στο συνέδριο για τη βουλευτίνα των ΑΝΕΛ.

Διαδρόμους επικοινωνίας με τα μικρά αντιμνημονιακά κόμματα θα επιχειρήσει να ανοίξει ο συνεργαζόμενος Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, χαίρει όμως εκτίμησης από ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.

Στο παρασκήνιο, πάντως, ακούγεται πως, σε περίπτωση που στο Συνέδριο τεθεί θέμα αμφισβήτησης, θέση θα πάρουν ο Τέρενς Κουίκ, και -σε περίπτωση που χάσει την έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, ο Νότης Μαριάς.