Το θέμα της -εκ νέου- ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, τέθηκε από το βράδυ της Κυριακής, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, με ιδιαίτερη έμφαση από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και από τον Πρόεδρο του κόμματος Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα Ανδρέα Λοβέρδο.

Δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά επισημαίνονται και τα κοινά σημεία. Το θέμα που τέθηκε είναι το ενδεχόμενο ένταξης του κ. Λοβέρδου, αλλά και του δεύτερου βουλευτή της Νέας Ελλάδας, Χρήστου Αηδόνη, στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί, οι κ.κ. Λοβέρδος και Αηδόνης, εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχετικές αναφορές υπήρξαν και για τον Μάρκο Μπόλαρη (ανεξάρτητο υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, απέναντι στην επιλογή του κ. Βενιζέλου) και για τον Μίμη Ανδρουλάκη.

Ο δεύτερος διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής. Ο κ. Μπόλαρης διένειμε δήλωσή του με την οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την ακολουθούμενη πολιτική. Σε συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπόλαρης δεν έδειξε διατεθειμένος να επιστρέψει είτε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είτε σε μια διευρυμένη Κ.Ο. του Κινήματος με τους κ.κ. Λοβέρδο και Αηδόνη, διευκρινίζοντας ότι το θέμα για τον ίδιο δεν είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί αλλά η πολιτική που θα εφαρμοστεί. Καθώς αυτή ήταν που τον απομάκρυνε από το ΠΑΣΟΚ.

Για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ευθύμης Καρδαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της επανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, με την δημιουργία κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας στο πρότυπο της Ελιάς. Προφανώς μιλάμε για συνεργασία και κοινή δράση εντός του κοινοβουλίου Ευχόμαστε σύντομα να ακολουθήσουν και άλλοι. Για τις λεπτομέρειες συγκρότησης της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας θα υπάρξουν συνεννοήσεις τις επόμενες ημέρες».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση, ίσως λόγω της απουσίας του κ. Βενιζέλου στις Βρυξέλλες. Από κύκλους, πάντως, της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, θα γίνουν όλες οι σχετικές συζητήσεις. Σχετικά με το τι θα γίνει στη Βουλή, αναφέρουν ότι οι συζητήσεις θα γίνουν με βάση το δεδομένο ότι στη Βουλή υπάρχει μια αναγνωρισμένη Κ.Ο., αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Η θέση αυτή δεν βρίσκει απολύτως σύμφωνη την πλευρά του κ. Λοβέρδου, αν και αναγνωρίζει ότι πρέπει να υπάρξει κοινή πορεία των βουλευτών της κεντροαριστεράς και όχι μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΣΝΕ. Σε συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι πρέπει και στη Βουλή να εφαρμοστεί το πείραμα της «Ελιάς» το οποίο θεωρεί επιτυχημένο. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει προσκλητήριο προς όλους τους βουλευτές που προέρχονται από την κεντροαριστερά και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Η διαφορά είναι εμφανής. Θα συμφωνηθεί ότι υπάρχει μια Κ.Ο., αυτή του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα ενταχθούν όλοι οι άλλοι, άρα ενσωμάτωσής τους στο ΠΑΣΟΚ, ή θα γίνει, από κοινού, προσπάθεια «δημιουργίας» μιας Κ.Ο. της «Ελιάς»; Και τι θα σημαίνει αυτό; Θα δημιουργηθεί μια Κ.Ο. «ομπρέλα» που θα στεγάσει τους πάντες, χωρίς τη διάλυση των επιμέρους κομμάτων και θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της «Ελιάς»; Ή θα ενταχθούν όλοι στην, αναγνωρισμένη από τον Κανονισμό της Βουλής, Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ; Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, όπως έλεγαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να διαλυθούν τα επιμέρους κόμματα.

Η διαφορά, σχετικά με τα μελλούμενα, οφείλεται στις διαφορετικές εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρώτη δήλωσή του, μετά τις εκλογές της Κυριακής, αλλά και στη χθεσινή εισήγησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκλογικής Επιτροπής, θεωρεί ότι αυτό, ως ο κορμός και τα κλαδιά της «Ελιάς», «κέρδισε» το 8%, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις.

Από την άλλη πλευρά, από αυτή του κ. Λοβέρδου, θεωρείται ότι αν το ΠΑΣΟΚ είχε κατέβει μόνο του στις εκλογές, δεν θα υπερέβαινε και πολύ τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και, ως εκ τούτου, το 8% οφείλεται στην παρουσία του κ. Λοβέρδου στην «Ελιά». Και όπως έλεγε συνεργάτης του κ. Λοβέρδου «οι δύο νικητές των εκλογών της Κυριακής είναι ο Λοβέρδος και ο Καρατζαφέρης».

Το θέμα, πάντως, είναι προφανές ότι θα συζητηθεί μεταξύ των Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου, οι οποίοι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν έχουν μιλήσει ακόμα και αναμένεται να συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα. Στελέχη και από τις δύο πλευρές σημείωναν ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση συνεργασίας, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, η οποία αποτυπώθηκε στην προεκλογική ομιλία του κ. Βενιζέλου, στο Μουσείο Μπενάκη, όταν είπε ότι δεν είμαστε 27 οι βουλευτές, αλλά 29 με τον Ανδρέα και τον Χρήστο. Αλλά κανένας από τη ΣΝΕ δεν εννοεί ότι αυτό σημαίνει προσχώρηση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.