Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Καιροσκοπισμό χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να καταργήσει το μπόνους τον 50 εδρών το οποίο παίρνει το πρώτο κόμμα με βάση τον εκλογικό νόμο που ισχύει σήμερα. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα ότι και μόνο η σκέψη για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση προκειμένου να εμποδίσουν την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι δυο κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται σε πανικό και με αυτή την κίνηση επιβεβαιώνουν  έμμεσα την  αποδοχή της ήττας τους. 

«Στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ έχουν οριστικά συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα είπε σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Και πρόσθεσε  «Δεν αντιμετωπίζουν αυτό που λέμε ισοτιμία της ψήφου, στη βάση των  βασικών αρχών. Το βλέπουν εντελώς καιροσκοπικά και, αν αυτό εξυπηρετεί  κάποιες δικές τους πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, φτιάχνουν εκλογικούς νόμους που μπορεί να δίνουν μπόνους 50 εδρών, μπορεί να βάζουν διάφορα πλαφόν, να κάνουν δεύτερες κατανομές . Κατά καιρούς έχει ταλαιπωρηθεί η δημοκρατία μέσα από καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα.» 

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής και μόνο επάνω σε αυτή την βάση μπορούν να συζητήσουν όλα τα σενάρια. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ακόμα στο δεν πρόκειται να συναινέσουν σε κανένα πρόσωπο για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας ότι πρόθεση τους είναι να προκαλέσουν εκλογές. Δίνοντας μάλιστα το στίγμα της προσωπικότητας  που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο επεσήμαναν ότι η πρόταση τους «θα  πρέπει να συμπυκνώνει ορισμένα χαρακτηριστικά όπως το να συμβολίζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συσχετισμούς και να αποπνέει μια αίσθηση ενότητας του λαού στη βάση κάποιων γενικών αναφορών.»