Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αμετανόητος και βουλιμικός με την εξουσία σε συνέχεια του προεκλογικού εκβιασμού ότι «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση», επιχειρεί να επιβάλλει τους όρους που τον συμφέρουν στο μετεκλογικό πεδίο όποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου είναι, πλέον, ένα μικρό κόμμα και θα πρέπει ο εκλογικός νόμος να προσαρμοστεί στα δεδομένα του.

Μόνο που του διαφεύγει ότι ο εκβιασμός που χρησιμοποίησε για να πείσει τους πολίτες που ήθελαν σταθερότητα να ψηφίσουν «Ελιά», θα είναι στο κενό γιατί χωρίς πρώτο κόμμα με μπόνους εδρών ο σχηματισμός μνημονιακής κυβέρνησης θα είναι όνειρο θερινής νυκτός. 

«Σταθερότητα ή ακυβερνησία» το δίλημμα που έθεσε η κυβέρνηση και που θα μπορούσε να θέσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα έχει νόημα καθώς η κυβερνητική σταθερότητα θα εξαρτάται από πολλούς μικρούς σχηματισμούς και της διάθεσης τους να συνεργαστούν. Σε αυτήν την περίπτωση οι χαμένοι της υπόθεσης θα ήταν σε πρώτο επίπεδο η ΝΔ και οι βουλευτές της καθώς θα έβλεπαν τη δύναμη τους να μειώνεται σίγουρα κατά 50 έδρες ακόμα και αν ήταν πρώτο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι μικρό κόμμα και κινδυνεύει με εξαφάνιση, η ΝΔ όχι! Ακόμα και αν χάσει τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι κόμμα εξουσίας και θα μπορούσε να την διεκδικήσει ακόμα και μετά από μια παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ- όπως λένε πολλοί βουλευτές της και με την κομβικής σημασίας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα τεθεί οριστικά στο περιθώριο της εξουσίας καθώς η πολιτική αριθμητική ήταν πάντα υπέρ της κεντροαριστεράς μεταπολιτευτικά.

Τι και αν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ από το 12,28% του 2012, μπολιασμένο με την «Ελιά» είναι περισσότερο αδύναμο από προχθές στο 8,02%, ο κ. Βενιζέλος με τη γνωστή του αμετροέπεια και τον βοναπαρτισμό που τον χαρακτηρίζει, θεωρεί μεγάλη επιτυχία ότι το κόμμα του δεν έπεσε κάτω από το 5% και ότι το έσωσε από την πολιτική εξαφάνιση. 

Τώρα βάζει σε εφαρμογή σχέδιο για το πώς θα ξεφορτωθεί τον Σαμαρά και τη ΝΔ με αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η τυχοδιωκτική μεθόδευση του, είναι παγίδα για τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ να έχει μία μοναδική ευκαιρία να κάνει κίνηση ματ απαιτώντας αυτήν την αλλαγή που θα στείλει στα… αποδυτήρια τον πρωθυπουργό. 

Με τον τρόπο αυτό στόχο έχει να αδυνατίσει την κυριαρχία Σαμαρά στην εξουσία, κάτι που θέλει και το Μητσοτακεΐκο και παράλληλα να  δημιουργήσει την αίσθηση της ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Η παγίδα στον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση είναι καλά στημένη και θυμίζει το σενάριο «Παπαδήμου» και αυτό επιχειρεί να στήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την επόμενη μέρα με κάποιους βαρόνους της ΝΔ και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. 

Η απλή αναλογική που είχε μπει σε χειμερία νάρκη τα τελευταία χρόνια κάποια κέντρα προσπαθούν να την ξυπνήσουν και φυσικά κανείς δεν υπολογίζει τον ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο που θα αποκτήσει η Χρυσή Αυγή.  

Εάν σήμερα εφαρμοστεί απλή αναλογική αυτό σημαίνει πως ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολος– εξάλλου τα τελευταία 40 χρόνια το 50% + 1 έχει επιτευχθεί μόνον μία φορά, όταν το πήρε ο Καραμανλής το Νοέμβριο του '74. Μάλιστα σε συνθήκες πόλωσης και μετά από ένα άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση η οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση αλλαγής εκλογικού νόμου μόνο ως ένδειξη πανικού θα μεταφραστεί με απροσδιόριστες παρενέργειες. Εάν θέλεις, λοιπόν, απλή αναλογική στην ουσία λες πως ο σχηματισμός κυβέρνησης από δύο κόμματα είναι αδύνατη και πως πας σε συμμαχικές κυβερνήσεις περισσότερων κομμάτων. Πας σε μια ομηρία των μεγάλων κομμάτων από τα μικρά. Τα δυο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα σήμερα είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς αυτό θέλει να αμφισβητήσει ο Βενιζέλος ανοίγοντας τον δρόμο προς την… κόλαση, προς την ακυβερνησία

Όλα τα κόμματα (πλην του πρώτου) έλαβαν όσα θα ελάμβαναν και με την απλή αναλογική, ίσως και κάτι παραπάνω, επομένως δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται. Ίσως μια διόρθωση και ένα όριο στο 30% για το μπόνους των 50 εδρών θα ήταν στην σωστή κατεύθυνση. 

Αλήθεια και στην απλή αναλογική δεν θα πρέπει να καταργηθεί το 3%; Τότε θα κινδυνεύσουμε από κόμματα «μειονοτήτων» που κρύβουν τους πραγματικούς στόχους τους. 

Μπορούμε, λοιπόν, αν θέλουμε να διαλύσουμε εντελώς το πολιτικό σύστημα και τη χώρα, να εξαρτάται η όποια κυβέρνηση από τη ψήφο διαφόρων γραφικών, της Χρυσής Αυγής και «τουρκόφωνων» που θα μαζέψει 150.000-200.000 σταυρούς πανελληνίως. Τότε να καθιερώσουμε αμέσως την απλή αναλογική...