Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Από τη Δευτέρα (επομένη των εκλογών) είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι μιλούν για ανασχηματισμό της κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό. Και ένας ανασχηματισμός που… σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τον υπουργό Οικονομικών.  

Οι εχθροί του Γιάννη Στουρνάρα οι οποίοι γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά ενός «σωστού» ανασχηματισμού, άλλο που δεν ήθελαν, τον άρχισαν στις… γρήγορες. Και επειδή οι εχθροί του είναι κάμποσοι και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο (έστω και αν δεν αθροίσουμε σε αυτούς τον Ευ. Βενιζέλο) και επειδή σε αρκετά (για να μην πούμε πολλά) έχουν δίκαιο και επειδή σε τέτοιες σοβαρές στιγμές δεν έχει αξία να πλακώνεις τον απίστευτο Θεοχάρη, οι φωνές αποδοκιμασίας πλήθυναν τόσο, που έσκασε η βόμβα: Ο υπουργός διαμηνύει ότι «υπό αυτές τις συνθήκες δεν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του»! Περίπου μισή ώρα αργότερα, ήρθε και η διάψευση: Ο Γ. Στουρνάρας να δηλώνει (μέσω διαρροών) ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης και να δηλώνει ότι «κριτική πάντα γίνεται, αλλά μερικές φορές είναι άδικη». 

Ωστόσο θέμα αποχώρησης του Γ. Στουρνάρα, το θέλει δεν το θέλει, τίθεται εκ των πραγμάτων. Ο υπουργός ο οποίος έχει αναπτύξει μια καλή χημεία με τον Αντ. Σαμαρά- παρά τα κάποια τζαρτζαρίσματα όπως (εικάζουμε) το (διά τηλεφώνου) χθεσινό, είναι σαφές ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει χωρίς την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού. Ταυτοχρόνως δεν γίνεται να αποχωρήσει με τσαλακωμένο προφίλ γιατί- η αλήθεια να λέγεται, μια τέτοια αντιμετώπιση θα τον αδικούσε κατάφωρα και επιπροσθέτως δεν το επιθυμεί και ο Σαμαράς που συνεχίζει να τον εμπιστεύεται όσο κανένα άλλο στα θέματα της διαπραγμάτευσης. Και θυμίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Την ίδια στιγμή, τον Ιούνιο έχουμε Eurogroup- το τελευταίο της ελληνικής Προεδρίας, αλλά αυτός είναι και ο μήνας κατά τον οποίο λήγει η θητεία του Γ. Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδας. Και αυτή είναι μια θέση την οποία επιθυμεί ο Γ. Στουρνάρας. 

Αν προσθέσει κανείς ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να είναι ένα «βαρύ» πρόσωπο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η αντικατάσταση του Γ. Στουρνάρα τον οποίο εμπιστεύονται οι ευρωπαίοι δανειστές και μη, κάθε άλλο παρά εύκολο πράγμα είναι, μιας και αποτελεί εξίσωση πολλών παραγόντων.  

Πάντως, κοντός ψαλμός αλληλούια…