Η μεγάλη εκλογική «επιτυχία» της Ελιάς που από το 3% στις δημοσκοπήσεις έφτασε στο 8% στις εκλογές έχει κάνει ασυγκράτητο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που θέλει αλλαγές εδώ και τώρα. 
 
Το εκλογικό αποτέλεσμα πλασάρει ως «σωσίβιο» ο Ευάγγελος Βενιζέλος και μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις και τις εξελίξεις πριν τον προλάβουν εκείνες. 
 
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να έχει ακόμα και τον πρώτο λόγο στον επικείμενο ανασχηματισμό προσπαθώντας να πείσει πως εκείνος και η Ελιά αποτέλεσαν τη σωτηρία της κυβερνητικής σταθερότητας μετά τις εκλογές. 
 
Χωρίς να έχει καταλάβει την εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με διαρροές και μεθοδεύσεις να επιβάλει τον ανασχηματισμό άμεσα. 
 
Από την άλλη ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να μεταθέσει τον ανασχηματισμό για τα τέλη του μήνα οπότε ολοκληρώνεται η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση-με επιτυχία κατά γενική ομολογία- και στη συνέχεια να προχωρήσει στις όποιες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. 
 
Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της προεδρίας ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου, οπότε και αναλαμβάνει η Ιταλία, και ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες,  δεν θέλει να αλλάξει τώρα υπουργούς που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και ενέργειες στα συμβούλια υπουργών της Ευρώπης. 
 
Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν πάντως την Πέμπτη στη συνάντηση των δύο ανδρών όπου πέρα από την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα τεθούν και όλα τα θέματα ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους.