current views are: 2

28 Μαΐου 2014
Δημοσίευση19:30

Ανασχηματισμός και διεύρυνση… Οι γρίφοι για τον Σαμαρά

Δύο δύσκολους γρίφους έχει να λύσει τις αμέσως επόμενες ώρες ο Αντώνης Σαμαράς.

Δημοσίευση 19:30’
αρθρο-newpost

Δύο δύσκολους γρίφους έχει να λύσει τις αμέσως επόμενες ώρες ο Αντώνης Σαμαράς.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Δύο δύσκολους γρίφους έχει να λύσει τις αμέσως επόμενες ώρες ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώτος είναι ο χρόνος που θα κάνει τον ανασχηματισμό και ο δεύτερος είναι αν θα προχωρήσει σε διεύρυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας της συγκυβέρνησης.

Ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι καζάνι που βράζει και δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν μετ’ επιτάσεως άμεσες κινήσεις αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα από τον πρωθυπουργό. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι διαφορετικές και αντιφατικές σχετικά με τον χρόνο που θα πρέπει να κάνει τις κινήσεις του. 

Υπάρχει αντίθετη εισήγηση με το σενάριο που ήθελε τον ανασχηματισμό να μετατίθεται για το τέλος της ελληνικής προεδρίας καθώς εκτιμάται ότι ο χρόνος είναι πολύς και η σεναριολογία και η παρέλαση ονομάτων μέχρι τότε θα προκαλέσει εκτός από τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου.

Το σενάριο που δείχνει να προκρίνεται είναι ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί άμεσα ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα και προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις.

Ωστόσο εδώ υπάρχουν αντιδράσεις και διαφορετική εισήγηση που λέει ότι αν γίνει κάτι τέτοιο τότε ο πρωθυπουργός θα αναδείξει ότι «σέρνεται» πίσω από τις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Όσοι επιμένουν σε έναν άμεσο και δομικό ανασχηματισμό θεωρούν πάντως ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα προηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ και θα βρεθεί πάλι στο τιμόνι των εξελίξεων. Βέβαια όσοι γνωρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά ποντάρουν στο σενάριο για αλλαγές αργότερα καθώς δεν του αρέσει καθόλου να αποφασίζει υπό πίεση και πάντα θέλει να έχει δικό του το χαρτί του αιφνιδιασμού. 

Ο δεύτερος δύσκολος γρίφος για τον Αντώνη Σαμαρά είναι η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας της συγκυβέρνησης. Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο; 

Με την υπουργοποίηση στελεχών της «Ελιάς» όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος και με την πρόσκληση σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως είναι ο Σπύρος Λυκούδης ή ο Βασίλης Οικονόμου. Σε αυτήν την περίπτωση η δύναμη της κυβέρνησης ενισχύεται αλλά θα είναι ιδιαίτερα έντονες οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι στον βωμό της κυβερνησιμότητας θα θυσιαστούν στελέχη της δεξιάς παράταξης.

Τη ίδια ώρα, έντονο είναι και το παρασκήνιο για την επιστροφή στους κόλπους της ΝΔ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η πρόταση έγινε από τον υπουργό Υγείας σε τηλεοπτική εκπομπή και πυροδότησε έντονες συζητήσεις στους κόλπους της ΝΔ. Και αυτό γιατί  το ποσοστό 2,7% που συγκέντρωσε ο ΛΑΟΣ στις ευρωεκλογές μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι ειδικά μετά τις απώλειες που κατέγραψε η ΝΔ στην εκλογική αναμέτρηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δείξει ότι είναι καλός με τους γρίφους… Μένει να δούμε αν θα το επιβεβαιώσει και τώρα…


σχετικα αρθρα