Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ο ανασχηματισμός και άρα η τύχη του Γιάννη Στουρνάρα, το πρόσωπο του νέου επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος στη θέση του Γιώργου Προβόπουλου αλλά και η νέα προγραμματική συμφωνία βρίσκονται στο τραπέζι γύρω από το οποίο θα καθίσουν στις 18:00 οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Πέντε ημέρες μετά την ευρωκάλπη, η δικομματική κυβέρνηση παρουσιάζει το εξής παράδοξο σύμπτωμα: ο επικεφαλής του 8%, κ. Ευ. Βενιζέλος, να εμφανίζεται ως ο κυρίαρχος βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων και να πιέζει προκειμένου να υιοθετηθούν λύσεις προς το συμφέρον του. Δηλαδή ένας ταχύς ανασχηματισμός με την προσθήκη κεντρογενών στελεχών και αποκλεισμό γαλάζιων, αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών αλλά και νέα προγραμματική συμφωνία με πιο... «πασοκικό» πρόσημο. Η συνάντηση, δε, πραγματοποιείται και υπό το βάρος των επίμονων φημών και πληροφοριών – κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ότι ο ανασχηματισμός απέχει μόλις λίγα 24ώρα... 

Δεν είναι, συνεπώς, τυχαίο ότι χθες και με συντονισμένο τρόπο το Μαξίμου επιχείρησε να «κάψει» τα σενάρια και να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. 

Στο ζήτημα του ανασχηματισμού, κυβερνητικοί παράγοντες κοντά στον Αντώνη Σαμαρά διαμήνυαν πώς «ουδείς θα μας επιβάλλει πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός», φράση που προφανώς δεν απευθυνόταν μόνον στους δημοσιογράφους. Οι ίδιες πηγές, επεδίωκαν να μεταθέσουν χρονικά την πρωτοβουλία, με την επίκληση και των εκκρεμοτήτων που έχει η κυβέρνηση λόγω ευρωπαϊκής Προεδρίας. 

Επί της ουσίας, το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από το μπαράζ δημοσιευμάτων, το οποίο και ανατροφοδότησαν οι διαρροείς της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και από τη δημόσια δυσφορία Στουρνάρα και, πλέον, επιδιώκει να κλείσει το μέτωπο ώστε να έχει το χρόνο και τη δυνατότητα χειρισμών. «Ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται» είναι η κλασική φράση που χρησιμοποιείται. Διότι αν αυτό συμβεί, αφενός η κυβέρνηση πατάει... φρένο ενόψει αλλαγών, αφετέρου οι περισσότερες μετακινήσεις προεξοφλούνται με αποτέλεσμα να χάνει την επικοινωνιακή και πολιτική του ουσία το όλο εγχείρημα. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα συζητήσουν το πώς και το πότε του ανασχηματισμού, που πάντως δεν δείχνει να είναι μακριά. 

Στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, μετά τις αρνητικές αντιδράσεις του Μαξίμου, τις «αστοχίες» γαλάζιων υπουργών που εμφανίστηκαν να συμφωνούν με την ουσία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ (Π. Παναγιωτόπουλος), επιστρατεύτηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκειμένου να κλείσει το ζήτημα. Το μπόνους πρέπει να υπάρχει, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να υπάρχει σχετική σταθερότητα ακόμη και σε περίπτωση συμμαχικών κυβερνήσεων. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να θέσει το θέμα εκ νέου αφού άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ, που με αυτό τον τρόπο θα αναλάμβανε ρόλο ρυθμιστή και δυνάμει συνεταίρου σε κάθε κυβέρνηση! Ωστόσο, η απάντηση του Μαξίμου είναι αρνητική καθώς πέραν του στοιχείου της σταθερότητας, ενδεχόμενη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα λειτουργούσε υπονομευτικά για την συσπείρωση των μεγάλων κομμάτων, με τη Ν.Δ. -για προφανείς λόγους – να έχει πολλά περισσότερα να χάσει απ' όσα ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η προγραμματική συμφωνία, τέλος, την επικαιροποίησης της οποίας ζητά ο κ. Βενιζέλος μοιάζει με ήσσονος σημασίας ζήτημα. Άλλωστε, επικαιροποίηση υπήρξε και πριν έναν ακριβώς χρόνο, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Μάλιστα, και τότε, ο κ. Βενιζέλος είχε εμφανίσει την προγραμματική συμφωνία ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, κάτι βέβαια που γρήγορα ξεχάστηκε. 

Ως προς το ζήτημα του Υπουργού Οικονομικών και του νέου Διοικητική της Τράπεζας Ελλάδος, οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες ήθελαν τον κ. Γιάννη Στουρνάρα να αποχωρεί από το Υπουργείο αλλά να μην πηγαίνει στη... Τράπεζα Ελλάδος. Αυτό, ενδεχομένως, ερμηνεύει και τη δυσφορία που διέρρευσε από το γραφείο του, το απόγευμα της Τρίτης. Κατά τις ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο παραμονής του κ. Προβόπουλου – παρά τη σχετική εισήγηση Βενιζέλου – δεν ήταν – μέχρι το βράδυ της Τετάρτης τουλάχιστον – το πλέον ισχυρό...