Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ανασχηματισμό με άρωμα κεντροαριστεράς αλλά και αριστεράς  σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και με εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες που σηματοδοτούν κάτι για την κοινωνία θα ενισχύσει την κυβερνητική σταθερότητα. 

Το σύνθημα στο Μαξίμου -που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων- είναι πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξαντλήσει την τετραετία προσπερνώντας με επιτυχία και τον κάβο της Προεδρικής εκλογής. 

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται να μην έχει αντίρρηση με τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να ενισχύσει το προοδευτικό ή αριστερό πρόσημο της κυβέρνησης με την ενσωμάτωση προσωπικοτήτων που αποπνέουν το διαφορετικό και εξισορροπούν την εικόνα μίας συγκυβέρνησης φθαρμένης και αποδυναμωμένης σε ποσοστά. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητεί στέλεχος της Κεντροαριστεράς για να ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό. Θα μπορούσε να κάνει πρόταση ακόμη και στην ΄Αννα Διαμαντοπούλου εάν πίστευε ότι η πρώην υπουργός δεν θα τού έκλεινε ερμητικά την πόρτα της συνεννόησης. Στο μυαλό της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχουν μπει και άλλες σκέψεις. Όπως για παράδειγμα να αξιοποιήσει στελέχη της ΔΗΜΑΡ που ενδιαφέρονται σαφώς για την κεντροαριστερά, ιδίως τώρα που η Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται σε αποσύνθεση. Επίσης, έχει μπει στον πειρασμό να αξιοποιήσει ακόμη και παραδοσιακούς αριστερούς που τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής σε όλο το πολιτικό φάσμα. 

Από τα εντός ΠΑΣΟΚ-Ελιάς ο κ. Βενιζέλος θα προωθήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ πιθανότατα θα θελήσει να βάλει στην κυβέρνηση τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Πάρι Κουκουλόπουλο. Επίσης, επιθυμεί να "γλυκάνει" την κοινοβουλευτική ομάδα κάτι που δεν θα απέκλειε συμμετοχή βουλευτών τύπου Γιώργου Ντόλιου στο νέο σχήμα. Δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα διατηρήσει τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς, παρ' όλα αυτά δεν προτίθεται να μετακινήσει την Φώφη Γεννηματά