Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης προκειμένου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του δήμου και της ΕΛ.ΑΣ. για τη λειτουργία της πόλης της Αθήνας.

Το μνημόνιο προβλέπει την μεταβίβαση πολλών αρμοδιοτήτων της κατηργημένης Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. Έτσι, στο εξής η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει την αρμοδιότητα να διενεργεί ελέγχους για τα «τραπεζοκαθίσματα», το παράνομο εμπόριο και την ελεγχόμενη στάθμευση στα όρια του Δήμου.

Σχετικά με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο ήταν η Αθήνα τον Ιούνιο του 2012, πριν αναλάβει η κυβέρνηση συνεργασίας Αντώνη Σαμαρά. Με κανένα τρόπο δεν ισχυρίζομαι βεβαίως ότι όλα τα προβλήματα της Αθήνας έχουν λυθεί, άλλωστε η παρουσία του Δημάρχου σήμερα δίνει το στίγμα της προσπάθειας για την επίλυση και των υπολοίπων προβλημάτων.

Όμως δεν πρέπει να μηδενίζουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε. Αποτέλεσμα αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει είναι και η δραματική αύξηση της επισκεψιμότητας της Αθήνας. Είδα με πολύ χαρά χθες τους αριθμούς των αφίξεων να εκτινάσσονται. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Η Αθήνα - θα μου επιτρέψει ο κύριος Δήμαρχος να ενδιαφέρομαι για την Αθήνα και εγώ - είναι το κέντρο της Πατρίδας μας. Είναι η πρωτεύουσα του κράτους, δεν υπάρχει κράτος το οποίο να ακμάζει και να δίνει μία εικόνα, σύγχρονη και σοβαρή, όταν το κέντρο του κράτους είναι σε κακή κατάσταση, όταν ο οποιοσδήποτε μπορεί να καίει, να λεηλατεί, να δημιουργεί ζητήματα.

Έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα, στο πλαίσιο αυτό θα συζητήσουμε με τον Δήμαρχο τις περαιτέρω ενέργειες για την λογική διαχείριση των διαδηλώσεων, ώστε να ελαττωθεί ακόμα περισσότερο το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας, θα συζητήσουμε με τον Δήμαρχο ό,τι μπορεί να γίνει για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην πρωτεύουσα, στήριξαν επιχειρήσεις, μπόρεσαν και κράτησαν μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι, θα μου επιτρέψετε να πω, κατά την άποψή μου, ήρωες της καθημερινότητας, τους αξίζουν και συγχαρητήρια και κάθε ενίσχυση. Σε αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε να κινούμαστε.

Στο πλαίσιο αυτό, το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο υπογράφουμε σήμερα - σημειώνω το υπογράφουμε σήμερα και όχι προεκλογικά, για να μην γίνει αντικείμενο οποιασδήποτε εκμετάλλευσης, από οποιονδήποτε, ως κάτι το προεκλογικό - είναι μία σοβαρή προσπάθεια στενής συνεργασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τον Δήμο της Αθήνας. Ούτως ή άλλως όμως, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η Ελληνική Αστυνομία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , η Πυροσβεστική, είναι εδώ για να στηρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην τελική προσπάθεια που είναι προσπάθεια όλων. Να βελτιωθεί η καθημερινότητα του Έλληνα Πολίτη».

Ο κ. Καμίνης δήλωσε από την πλευρά του ότι:«Είχαμε προμηθευτεί οχήματα και μοτοσικλέτες ένα τμήμα των οποίων διαθέτουμε στην ΕΛ.ΑΣ., τα ηχόμετρα που είχαμε προμηθευτεί για τα θέματα διατάραξης κοινής ησυχίας και ηχορύπανσης τίθεται επίσης στην διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας. Η θητεία τώρα η δημαρχιακή είναι πενταετής. Δεν μπορώ εγώ να φανταστώ τον εαυτό μου να παραμένω δήμαρχος της Αθήνας για αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα κι όταν θα έχει λήξει η θητεία μου να παραδώσω μία πόλη ουσιαστικά στην ίδια κατάσταση από την άποψη αυτών των παραβιάσεων. Δεν μπορώ να το ανεχτώ αυτό το ζήτημα και δεν πρόκειται φυσικά να το κάνω».