Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει βάλει φρένο στα σενάρια περί ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός με την χθεσινοβραδινή ομιλία του από το βήμα του ΣΕΒ πάτησε γκάζι και ανέβασε ταχύτητα στις κινήσεις που θέλει να κάνει για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στη χώρα.

Ωστόσο, η πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στους επόμενους κρίσιμους μήνες θα αποφασιστεί το απόγευμα στη συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν το πρώτο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό μετά τις εκλογές, έχει ήδη φροντίσει να δημιουργήσει κλίμα για τα αιτήματα που πρόκειται να θέσει.

Η πλευρά της ΝΔ πάντως έχει αποκλείσει εκτός από το ενδεχόμενο άμεσων αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της κατάργησης του bonus των 50 εδρών, που ζήτησε ο κ. Βενιζέλος. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις υπό την  πίεση των εντυπώσεων που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αυτό που έχει σημασία για τον πρωθυπουργό με βάση το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες, είναι όπως έλεγαν συνεργάτες του στο newpost.gr, να προχωρήσει το στρατηγικό σχεδιασμό του με προτεραιότητα στην οικονομία και να «ανασχηματίσει» τις επιμέρους πολιτικές με διορθωτικές κινήσεις που δεν θα αλλάξουν τη βασική πορεία για έξοδο από την κρίση.

Άλλωστε για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα ο ανασχηματισμός και όχι μόνο επικοινωνιακή στόχευση, θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο το θώκο του υπουργού Οικονομικών. «Με τις σημερινές συνθήκες», έλεγε κυβερνητική πηγή στο newpost.gr «και τουλάχιστον για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, όπου έχουν προγραμματιστεί σημαντικά ραντεβού για την οικονομία και την ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. οι υπουργοί που έχουν σχέση με αυτά δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αλλάξουν». 

Στο πλαίσιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς έχοντας μπροστά του τους Έλληνες βιομήχανους και επιχειρηματίες, ένα ακροατήριο με ιδιαίτερη σημειολογία, αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρόκειται να κάνει στο επόμενο διάστημα και το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και τη μείωση της φορολογίας.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση να επενδύσουν στη χώρα τους προς τα μέλη του ΣΕΒ, τα οποία με την χθεσινή ψήφο τους για το ΔΣ του Συνδέσμου, άλλαξαν την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθεί ένας από τους ισχυρότερους φορείς, καθώς εξέλεξαν ως πρόεδρο για τα επόμενα δύο χρόνια τον Θεόδωρο Φέσσα, του οποίου οι απόψεις είναι πιο κοντά σε αυτές της κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά, σε αντίθεση με εκείνες του απερχόμενου Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που πολιτικά ήταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός όμως στην πορεία που έχει σχεδιάσει για την οικονομία έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμη σκόπελο που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με το «μη διανοηθείτε να κυβερνήσετε» δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να θέσει σε ομηρεία τον κρατικό μηχανισμό και τους υπαλλήλους, ώστε να σταματήσει και να μπλοκάρει τα πάντα.

«Αν θέλουν να συμβάλλουν έχει καλώς» σημειώνουν στην κυβέρνηση, που έχουν ήδη ρίξει ήδη το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει έστω και ως παρατηρητής στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, «αλλά να μας κουνάνε το δάχτυλο και να δημιουργήσουν ακυβερνησία δεν θα το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση» λένε χαρακτηριστικά.