current views are: 1

29 Μαΐου 2014
Δημοσίευση15:03

Aνασχηματισμός, διεύρυνση και προγραμματική συμφωνία στο Μαξίμου…

Τον βηματισμό της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες αναζητούν Σαμαράς και Βενιζέλος, που μετά την πρώτη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων που τα έκαναν on air στο ταξίδι για τις Βρυξέλλες, θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση 15:03’
αρθρο-newpost

Τον βηματισμό της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες αναζητούν Σαμαράς και Βενιζέλος, που μετά την πρώτη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων που τα έκαναν on air στο ταξίδι για τις Βρυξέλλες, θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Τον βηματισμό της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες αναζήτησαν Σαμαράς και Βενιζέλος, που μετά την πρώτη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων που τα έκαναν on air στο ταξίδι για τις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι είναι μια νέα προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων. Εδώ τα πράγματα δείχνουν να είναι εύκολα καθώς υπάρχει σημείο κοινής αναφοράς, που δεν είναι άλλο από την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών,   η διευκόλυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και η μείωση των φορολογικών συνετελεστών για τις επιχειρήσεις. Άλλωστε και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν προϊδεάσει γι αυτές τις κινήσεις στις πρόσφατες ομιλίες τους αμέσως μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Επόμενο ζήτημα είναι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, όπου εδώ υπάρχει η πρόταση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως αυτή διατυπώθηκε και στην χθεσινή συνένετυξη τύπου που παραχώρησε, ωστόσο είναι κατηγορηματική η άρνηση από τον Αντώνη Σαμαρά, που επιθυμεί οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο να ενταχθούν στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Με δεδομένο ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι ένα σενάριο που έχει «καεί» προ πολλού και από τους δύο, Σαμαράς και Βενιζέλος εξέτασαν τον επικείμενο ανασχηματισμό. Και μπορεί οι τελευταίες διαρροές να κάνουν λόγο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά από 15 ημέρες, ωστόσο τόσο η πίεση από την πλευρά Βενιζέλου όσο και η συνεχιζόμενη επίθεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για μη πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, να οδηγήσουν τον Αντώνη Σαμαρά να ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν τοτέλος της εβδομάδας.

Στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα της διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής ομάδας της συγκυβέρνησης που προϋποθέτει την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα προσώπων όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ακόμα και στελέχη από την Δημοκρατική Αριστερά.

Εδώ οι αντιδράσεις είναι αρκετές τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο οι δύο άνδρες γνωρίζουν ότι μια τέτοια διεύρυνση θια ευνοούσε πολιτικά την κυβέρνηση, αφού θα ισχυροποιούσε την θέση της ακόμη περισσότερο στην Βουλή αλλά και στην κοινωνία.


σχετικα αρθρα