current views are: 5

30 Μαΐου 2014
Δημοσίευση05:55

Αναταραχή στους γαλάζιους βουλευτές προκαλούν ευρωεκλογές, ανασχηματισμός και Καρατζαφέρης

Η Νέα Δημοκρατία φλέρταρε στις ευρωεκλογές της Κυριακής με το ιστορικό χαμηλό ποσοστό της, που είχε λάβει το Μάιο του 2012. 

Δημοσίευση 05:55’
αρθρο-newpost

Η Νέα Δημοκρατία φλέρταρε στις ευρωεκλογές της Κυριακής με το ιστορικό χαμηλό ποσοστό της, που είχε λάβει το Μάιο του 2012. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Η Νέα Δημοκρατία φλέρταρε στις ευρωεκλογές της Κυριακής με το ιστορικό χαμηλό ποσοστό της, που είχε λάβει το Μάιο του 2012. 

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το στενό του επιτελείο δείχνουν να έχουν λάβει το μήνυμα, σχεδιάζοντας τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις που θα περιλαμβάνουν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση (οργανισμοί, ταμεία κ.α.), δράσεις ανακούφισης ομάδων που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και κυρίως πρωτοβουλίες που μπορούν να δώσουν μικρές ανάσες στην ασφυκτιούσα μικρομεσαία τάξη, όπως η διεύρυνση της ρύθμισης οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά. 

Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος, το κλίμα είναι βαρύ. Πολλοί βουλευτές συζητούν, επί του παρόντος ανεπίσημα, όχι μόνον για τα αίτια της ήττας – με πρώτο την οικονομική πολιτική – αλλά και για τη στρατηγική του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο. Οι περισσότεροι αναμένουν να υπάρξει σύγκληση των οργάνων, κάτι όμως που ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να πράξει, φοβούμενος ότι με αυτό τον τρόπο θα αναζωπυρωθεί το κλίμα εσωστρέφειας στη Ν.Δ. Ήδη το πρώτο βήμα έκανε, προ ημερών, ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος καταλογίζοντας αστοχίες στη διαχείριση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και στην εκλογική μάχη και ζητώντας, επισήμως, να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για να συζητήσει. 

Αντιδράσεις καταγράφονται και για τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας στο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς στα αυτιά των «γενναίων» που σήκωσαν το νομοθετικό βάρος του μνημονίου φτάνουν πληροφορίες ότι κάποιοι εκ των νέων ευρωβουλευτών (σ.σ. στοχοποιούν συγκεκριμένα γυναίκα ευρωβουλευτή) κατάφεραν να εκλεγούν, πουλώντας αντιμνημονιακή ρητορεία. «Και αυτούς τους πριμοδότησε το κόμμα» ισχυρίζονται αρκετοί, επισημαίνοντας τον κίνδυνο τον ίδιο δρόμο, των διαφοροποιήσεων δηλαδή από την κομματική γραμμή, να ακολουθήσουν εφεξής πολλοί βουλευτές ενόψει και εθνικών εκλογών. 

Ωστόσο, επί του παρόντος, οι περισσότερες γκρίνιες περιορίζονται στον κλειστό πολιτικό και δημοσιογραφικό κύκλο ενός εκάστου εκ των βουλευτών. Και βασικός λόγος γι αυτό δεν είναι άλλος από τον επικείμενο ανασχηματισμό, όπου – κακά τα ψέμματα – όλοι θέλουν να περιληφθούν. Η διαχείριση του Ευ. Βενιζέλου, που εμφανίζεται ότι θέτει την ατζέντα της κυβέρνησης και… τραβάει από τη μύτη το Μαξίμου, ήδη προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πληροφορίες που θέλουν τον κ.Σαμαρά να «ανταμείβει» όσους έδωσαν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με υπουργικά χαρτοφυλάκια. Οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος παραμένουν στο κόλπο της υπουργοποίησης, ενώ ο Σταύρος Καλαφάτης – που παραιτήθηκε από αναπλ. Υπουργός προκειμένου να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης – αντιλαμβανόμενος το κλίμα που δημιουργείται έσπευσε να δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση. Ο συνδυασμός της… ορμής του ΠΑΣΟΚ να έχει ισχυρότερη παρουσία στη νέα κυβέρνηση με το ενδεχόμενο υπουργοποίησης «εξωκοινοβουλευτικών» όπως οι Σπηλιωτόπουλος, Κουμουτσάκος περιορίζει σημαντικά τις διαθέσιμες θέσεις και, αντιθέτως, αυξάνει τη δυσφορία των βουλευτών. 

Ωστόσο, η λαϊκή ετυμηγορία επί της κυβερνητικής πολιτικής και οι πρωτοβουλίες Σαμαρά – Βενιζέλου σε επίπεδο κυβέρνησης δεν είναι οι μόνες εστίες τριβής στο εσωτερικό. Παρά το γεγονός ότι ο κ.Σαμαράς έχει, εμφανώς, κατεβάσει ρυθμούς ως προς το σχέδιό του για μετεξέλιξη – διεύρυνση της Ν.Δ. (σ.σ. αν αναμονή και των εξελίξεων σε ΔΗΜΑΡ, Αν. Έλληνες) τα σενάρια που κυκλοφορούν οδηγούν τους υποστηρικτές του κεντρώου χώρου εντός ΝΔ στα… κεραμίδια. 

Η κ. Φωτεινή Πιπιλή, με μπαράζ παρεμβάσεών της, επεδίωξε να «κάψει» το ενδεχόμενο προσχώρησης «καμμένων» βουλευτών στη Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι ο ζωτικός χώρος του κόμματος είναι το κέντρο. Την ίδια στιγμή, η σπουδή του Άδ. Γεωργιάδη, την επομένη των εκλογών, να ανοίξει ζήτημα επιστροφής του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων. Πολλοί βουλευτές της νεότερης γενιάς κάνουν λόγο για… αναπαλαίωση και εκτιμούν ότι η επιστροφή Καρατζαφέρη όχι μόνον δεν θα φέρει στη Ν.Δ. το 2,7 που συγκέντρωσε ο ΛΑ.Ο.Σ. στις ευρωεκλογές αλλά, αντιθέτως, θα προκαλέσει μεγαλύτερες αντίρροπες δυνάμεις.

Απόλυτοι ενάντια στο σενάριο επιστροφή του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι και οι βουλευτές πέριξ του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στις συζητήσεις τους υπενθυμίζουν την πάγια θέση του Κ.Καραμανλή, ως Πρωθυπουργού, ότι «η Ν.Δ. δεν συνεργάζεται με τα άκρα». Και σε κάθε ευκαιρία, σημειώνουν ότι αυτή η θέση ισχύει και σήμερα…  


σχετικα αρθρα