Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης που θα αφορούν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού είναι το πρώτο βήμα στον οδικό χάρτη που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός με στόχο να αλλάξει το κλίμα έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. 

Η απόφαση αυτή, να δοθεί δηλαδή προτεραιότητα στην αποκατάσταση των αδικιών με διορθωτικές κινήσεις που δεν θα αλλάξουν ωστόσο τη βασική πορεία της οικονομίας για έξοδο από την κρίση, βάζει εκ των πραγμάτων τον ανασχηματισμό σε δεύτερο χρόνο και όχι άμεσα ή μέχρι τη Δευτέρα όπως ανέφεραν ορισμένα σενάρια. 

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι διατεθειμένος να λειτουργήσει υπό πίεση λόγω των επικοινωνιακών εντυπώσεων που μπορεί να δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα και σε καμία περίπτωση να φανεί ότι σύρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του είναι να εκτονώσει με σταθερά βήματα την σημερινή κατάσταση και να προχωρήσει πρώτα άμεσα σε αλλαγές σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς τομείς. 

Στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα γίνουν με δημοσιογραφικούς αλλά με πολιτικούς όρους, όταν πρέπει. «Ότι προγραμματισμό είχαμε, αυτός συνεχίζεται» έλεγε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. 

Ο επερχόμενος ανασχηματισμός είναι ο πρώτος που προαναγγέλλεται από την κυβέρνηση και ο πρώτος που έχει συγκεκριμένη στόχευση. Σχετικά με το χρόνο που θα γίνει, στην άτυπη ενημέρωση που έκανε στους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι «απαιτεί προεργασία και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με την Προεδρία της Ε.Ε. 

Η ελληνική Προεδρία λήγει τυπικά τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, ωστόσο, όπως είχε διευκρινίσει λίγο νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος «η λήξη της Προεδρίας δεν είναι το κριτήριο με την τυπική έννοια του όρου, αλλά πάντως, πρέπει να λάβουμε υπόψη και ορισμένες υποχρεώσεις που έχουμε ως Προεδρία». 

Για το διάστημα 12 έως 17 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί πέντε Συμβούλια Υπουργών, στα οποία θα προεδρεύσουν οι Έλληνες υπουργοί, ωστόσο η κίνηση που θα ξεκλειδώσει τον ανασχηματισμό θα είναι μάλλον ο διορισμός του νέου Διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Το αν θα παραμείνει τελικά ο Γιάννης Στουρνάρας στον ίδιο ή σε κάποιο άλλο θώκο στην κυβέρνηση ή θα μετακινηθεί στην κεφαλή της Κεντρική Τράπεζας της χώρας ή αντίστοιχα ο Γιώργος Προβόπουλος ανανεώσει τη θητεία του ως διοικητής, θα αποτελέσει όπως είναι φυσικό την αρχή του ντόμινο για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς η θέση του υπουργού Οικονομίας είναι κομβική για τον ανασχηματισμό. 

Στη σχετική ερώτηση πάντως που δέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος χθες βράδυ εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε διπλωματικά λέγοντας: «συζητήσαμε για τα κριτήρια που πρέπει καλύπτει το πρόσωπο του διοικητή»

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας που θα εγκρίνει το νέο διοικητή έχει οριστεί για τις 11 Ιουνίου, στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει από το (νέο;) υπουργικό συμβούλιο, να ακολουθήσει η ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στις 20 Ιουνίου ο καινούριος επικεφαλής της ΤτΕ να παρουσιαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η θητεία του κ. Προβόπουλου είχε ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου του 2008

Σχετικά με τη στόχευση που θα έχει ο ανασχηματισμός, θα επικεντρώνεται «στις ανάγκες του κυβερνητικού έργου και δεν θα γίνει για εσωτερική κατανάλωση», όπως έλεγε κυβερνητική πηγή, θα είναι δομικός και θα εκφράζει τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που είναι απαραίτητη στη χώρα, με τις νέες συνθήκες για ενότητα και συναίνεση που έχουν δημιουργηθεί τώρα που το δίλλημα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» δεν υφίσταται. 

Άλλωστε αυτός ο ανασχηματισμός θα δώσει το κυβερνητικό σχήμα που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, μετά το Φθινόπωρο και αφού έχει κλείσει η τελική λύση για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.