Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανένα, από όσους ασχολούνται έστω και λίγο με την πολιτική, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για πιθανή συνεργασία και στις προτάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην Κουμουνδούρου, ο ΓΑΠ και ο Μπένι είναι κάτι σαν τοξικά ένα πράμα. Εξ ου και η άμεση ανακοίνωση- απάντηση, εξ ου και οι συνεντεύξεις στελεχών. Για να καταστεί σαφές και στον πλέον απληροφόρητο ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. 

Για να εμπλουτιστούν οι γνώσεις σας, προσθέτουμε ότι πλέον η πόρτα κλείνει και για τους κηπουρούς και παρακοιμώμενους αμφοτέρων: Δρούτσες, Ραγκούσηδες, Ξυνίδηδες, Πεταλωτήδες, Κουκουλόπουλους και Τόνιες. Όποιος… Κρίτωνας πρόλαβε και τρύπωσε, πρόλαβε. 

Αυτό ωστόσο εντείνει στον ΣΥΡΙΖΑ τον προβληματισμό για τις μελλοντικές συμμαχίες προκειμένου να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία, αν κερδίσει τις προσεχείς εκλογές. 

Ο καταποντισμός των ΑΝΕΛ οδηγεί τα στελέχη της Κουμουνδούρου στην εκτίμηση ότι στις εθνικές εκλογές, ο Πάνος Καμμένος θα γίνει… Καρατζαφέρης. Αυτομάτως ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τους πιθανότερους συμμάχους με τους οποίους μάλιστα υπήρχαν «υπόγειες διαδρομές» για συνεννόηση. Την ίδια στιγμή η ΔΗΜΑΡ που θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο, οδεύει προς εξαφάνιση. Οπότε τι μένει; Η Κεντροαριστερά και το Ποτάμι. 

Στην περίπτωση της Κεντροαριστεράς, τα στελέχη της Κουμουνδούρου δεν είναι αρνητικά. Σημειώνουν όμως ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει τις είδους Κεντροαριστερά θα είναι αυτή. Αν είναι ένα σχήμα υπό την εποπτεία του Βενιζέλου ή του Γ. Παπανδρέου, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να αποκλείσει κάθε συνεργασία, έστω και αν ο Μπένι ή ο ΓΑΠ υπογράψουν δήλωση μετανοίας ανάλογη της… Μακρονήσου. Στην περίπτωση κατά την οποία επικρατήσουν νέα πρόσωπα το βλέπει. Προσοχή: δεν εννοούν πρόσωπα τύπου Κ. Σκανδαλίδη. 

Το «Ποτάμι» αποτελεί γρίφο για την Κουμουνδούρου. Κυρίαρχη άποψη μεταξύ των στελεχών- όπως εκφράστηκε και προεκλογικά, είναι ότι αποτελεί κατασκεύασμα του «συστήματος» προκειμένου να ανακόψει τη ροή ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι αποκλήθηκε μέχρι και «μαριονέτα». Αν η εκτίμηση αποδειχθεί σωστή, κάθε συνεργασία αποκλείεται. Εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει «συστημικός», ενδεχόμενο που οι συνομιλητές μας αποκλείουν. 

Η μόνη πιθανότητα είναι το «Ποτάμι» να… ποτίσει την «Ελιά», μετέχοντας στην πρόσκληση για συγκρότηση μιας μεγάλης Κεντροαριστερής παράταξης. Εύκολο δεν είναι γιατί το «Ποτάμι» μπορεί να σκεφτεί ότι έχει τη δυναμική να παρασύρει την «Ελιά». Δεν πρέπει όμως και να αποκλείεται.