Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η ανάμειξη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων. Ο ίδιος έδωσε την δική του απάντηση, διαψεύδοντας όσους ενέπλεξαν το όνομά του με τη συγκεκριμένη υπόθεση: "Όσοι προσπάθησαν να με συνδέσουν με δύσοσμες υποθέσεις, γελοιοποιήθηκαν".

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα 99.5" ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Άμυνας, σημείωσε:

«Προφανώς και δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή μου. Εξάλλου, οι Γερμανοί έκαναν δέκα χρόνια για να υποπέσει στη δική τους και το φαγοπότι οργανώθηκε στη Γερμανία. Η Δικαιοσύνη κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και πρέπει να συνεχίσει να την κάνει, για να αποδοθεί δικαιοσύνη εκεί όπου πρέπει να αποδοθεί. Σε ό,τι με αφορά, λόγω των καίριων θέσεων που είχα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μεγάλος πειρασμός από πολλούς να με συνδέσουν με δύσοσμες υποθέσεις πολλές, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δείτε τι έγινε, όμως. Όλες κατέρρευσαν και όσοι το επιχείρησαν, γελοιοποιήθηκαν και εξευτελίστηκαν. Τα παθήματα, λοιπόν, ας γίνουν μαθήματα. Τι άλλο να πω;»

Ο κ. Παπαντωνίου παραδέχθηκε ότι το «φαγοπότι συνεχιζόταν και τα επόμενα χρόνια κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης, λέγοντας: «Όσο εκτελείται μια σύμβαση, προφανώς ως το τέλος της σύμβασης το φαγοπότι εξακολουθεί να διαρκεί. Η υπόθεση είναι από το 1998. Εγώ έγινα υπουργός το 2002. Μετά ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Μεϊμαράκης και τώρα ο κ. Βενιζέλος. Προφανώς σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξετελείτο αυτό το φαγοπότι.

Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα και προφανώς πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, και γι’ αυτό πρέπει να ελεγχθεί σε βάθος. Σε όλες τις συμβάσεις γίνονται τροποποιήσεις. Και επί των ημερών μου και στις προηγούμενες και στις επόμενες, διότι προσαρμόζονται στην πορεία εκτέλεσης του έργου. Τόσο απλό είναι. Δεν πρέπει να κάνουμε συζήτηση για μια συγκεκριμένη σύμβαση, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, εκτελούνται δεκάδες και διαρκώς γίνονται δεκάδες προσαρμογές στην εκτέλεσή τους, σε υπηρεσιακό επίπεδο. Δεν σημαίνει αυτό ότι ο υπουργός δίνει κάποια εντολή».

Σε ότι αφορά την οικονομία, ο κ. Παπαντωνίου εκτίμησε: «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα με την έννοια των νέων επώδυνων μέτρων για τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο. Χρειάζονται μέτρα αναπτυξιακά. Εκεί που υστερεί η οικονομική μας πολιτική και αυτό προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές είναι ότι δεν δείχνει η ελληνική οικονομία καμία τάση για ανάκαμψη και ανάπτυξη, υποστήριξε και συνέχισε: «Χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξουν οι πόροι για να αποπληρωθούν τα χρέη. Αυτό φοβούνται οι ξένοι και γι’ αυτό κρατούν τα spreads σε τόσο υψηλά επίπεδα».

Μάλιστα ο πρώην υπουργός πρότεινε «αποτελεσματική και γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, διότι θα γίνουν νέες επενδύσεις, π.χ. το Ελληνικό. Πρέπει να κινήσουμε τη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Αυτή όμως σκοντάφτει στη γραφειοκρατία, στη διαφθορά, η οποία είναι δυστυχώς εκτεταμένη σε πολλούς χώρους της Δημόσιας Διοίκησης. Άρα, χρειάζεται ένα fast track και μια διαδικασία απλοποίησης και επίσπευσης διαδικασιών, που να καλύψει όλες τις επενδύσεις».

Σημείωσε, πάντως, ότι ακόμη η χώρα δεν έχει αποφύγει την χρεοκοπία «όσο καθυστερούμε, θα πλησιάζει όλο και περισσότερο. Μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι και να κερδίσουμε τη μάχη, αρκεί να πάρουμε τα σωστά μέτρα».