Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε λιγότερο από όσο αναμενόταν  και παρά το ότι ο πρόεδρος του παρουσιάζει  την απώλεια 300.000 ακόμα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ως νίκη, πολλοί είναι αυτοί τελευταία που διαπιστώνουν ότι ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Η επιστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου μάλιστα, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρείται, καθώς αρκετοί συνομιλητές του αναφέρουν ότι γύρισε για να διεκδικήσει την ηγεσία του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ , με τη φιλοδοξία να το διευρύνει και να ηγηθεί της «ανανεωμένης» Δημοκρατικής Παράταξης. Για την ώρα,  η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ «περιορίζεται στο να φοράει τα ρούχα του αλλιώς» σχολίαζε εχθές με σαρκασμό  ιστορικό στέλεχος, επισημαίνοντας –με  το ίδιο σκωπτικό στυλ- ότι  η «Ελιά» φαίνεται ότι έγινε μόνο για να γυρίσει ο Λοβέρδος και να γίνει ευρωβουλευτής  ο Καψής». 

Οι φιλοδοξίες του Ανδρέα Λοβέρδου να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές από παλιά, όταν  ήθελε να διεκδικήσει την προεδρία και αυτό είχε γίνει  η  αφορμή για να  χαλάσουν οι καλές σχέσεις του με τον  Βαγγέλη Βενιζέλο. Τότε αποσύρθηκε, μετά και την παραίνεση  κοινών συνομιλητών τους, που τον έπεισαν  ότι δεν ήταν ακόμα η ώρα για εκείνον, πως βιαζόταν και πως τελικά θα είχε σύντομα άλλη μία ευκαιρία.  Φαίνεται λοιπόν πως θεωρεί  ότι  ήρθε αυτή η ώρα. 

Η Κ.Ο της Ν.Δ έχει μεγάλο πρόβλημα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και παρά τη μάλλον αξιοθαύμαστη (μέχρι απορίας) υπομονή  του Αντώνη Σαμαρά, οι βουλευτές  του  διαμαρτύρονται συνεχώς ότι δεν μπορούν να τον «κουβαλάνε άλλο» χωρίς να κρύβουν ότι τον θεωρούν βαρίδι για τη Νέα Δημοκρατία.  

Στο ΠΑΣΟΚ  πολλοί συζητούν ότι πρέπει να φύγει και να αναλάβει κάποιος νέος πρόεδρος, χαράσσοντας καινούργια στρατηγική. Ορισμένοι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ με τον νέο αρχηγό θα πρέπει να το έχει «δίπορτο»,  ώστε να μπορεί να κολλήσει είτε με τη Ν.Δ,  είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ως απαραίτητος εταίρος για το σχηματισμό κυβέρνησης. «Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που να μπορεί να συνεργάζεται εξίσου καλά με τη δεξιά και την αριστερά. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό» αναφέρει στο Newpost βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τα περισσότερα στελέχη θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμη ιδιότητα  για την επιβίωση του πολιτικού χώρου που εκπροσωπούν  αυτή του συνομιλητή  των δύο πλευρών. «Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ενσωμάτωση, στη Ν.Δ» λέει στέλεχος που  δεν κρύβει τη διαφωνία του με τη στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια εκτίμηση κάνουν και κάποιοι επιχειρηματίες , καθώς και ευρωπαίοι που θεωρούν απαραίτητη και εξαιρετικά χρήσιμη την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη συγκυρία.  Ακριβώς για να μπορεί να συμμετέχει σε κάθε κυβέρνηση. Αυτή είναι και η φιλοδοξία των στελεχών που έχουν απομείνει άλλωστε. Δεν έχουν μαξιμαλιστικούς στόχους. Ένα 8%-10% τους είναι αρκετό γιατί τους κρατάει στο παιχνίδι και τους καθιστά απαραίτητους. 

Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν σιγά σιγά να εκτιμούν ότι ο ρόλος του Βενιζέλου –παρότι ήταν ο αγαπημένος τους από την αρχή της κρίσης-  τελειώνει μαζί με τη χρησιμότητα του.  Σε έκθεση του γερμανικού ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» (του κόμματος της Μέρκελ) αναφέρονται  για πρώτη φορά απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τον Βαγγέλη Βενιζέλο,  για τον οποίο  γράφουν ότι οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην ανυποληψία και δεν μπορεί να είναι πια ένας σταθερός συνέταιρος. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρότι  μάλλον κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον  θεωρεί «πιο αριστερό» από το νυν πρόεδρο, φροντίζει να προβάλει τη σύντομη  αποχώρηση του από το ΠΑΣΟΚ περίπου ως κίνηση που εξεδήλωνε διαφωνία με τα σκληρά μέτρα. 

Θεωρείται βέβαιο, όπως λέγεται, ότι επιδιώκει  να μπει στην κυβέρνηση,  άλλωστε πάντα το ήθελε . Όλοι θυμούνται τις έντονες αντιδράσεις του (όπως και του Μιχ. Χρυσοχοίδη) όταν στην αρχή της συγκυβέρνησης ο Β.Βενιζέλος δεν επέτρεψε  την υπουργοποίηση  πολιτικών στελεχών. Κάποιοι θυμούνται τον  Α. Λοβέρδο  σε σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών, τότε, εκνευρισμένο  να σπρώχνει ένα τραπέζι και η σύσκεψη να διακόπτεται από την ένταση που υπήρξε. 

Όσο για την αποχώρηση του από το ΠΑΣΟΚ,  οι άσπονδοι φίλοι του και οι σύντροφοί του λένε ότι  ο λόγος που έφυγε ήταν για να αποκτήσει ισχύ και να επιστρέψει για να διαπραγματευθεί.