Η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη ώστε να αποκλιμακωθεί η ανεργία και το ζήτημα της υπερφορολόγησης, που «οδήγησε πολλά νοικοκυριά στα όριά τους» είναι τα δύο βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για δε το θέμα του ανασχηματισμού, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε -μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM»- ότι «είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού» συμπληρώνοντας ότι και στην περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρώτος λόγος ανήκει πάντα στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, «το βασικό ζητούμενο που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι να επανέλθει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να αποκλιμακωθεί η ανεργία» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει κι ένα δεύτερο ζήτημα, ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια υπερφορολόγηση που οδήγησε πολλά νοικοκυριά στα όριά τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην εφορία».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αναμενόμενο» να υπάρχει πολιτική φθορά της κυβέρνησης «στα μέσα ενός εκλογικού κύκλου» και πρόσθεσε ότι «εάν υπάρχουν αστοχίες και σφάλματα θα πρέπει να διορθωθούν».

Τόνισε ότι «οποιοδήποτε μέτρο προτείνουμε πρέπει να είναι κοστολογημένο και αν απαιτούνται ισοδύναμα πρέπει να βρεθούν» και πρόσθεσε ότι «εάν πιστώνουμε στην ελληνική οικονομία σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, τότε αυτή την πρόοδο πρέπει να την πιστωθεί και ο υπουργός Οικονομικών».

Ωστόσο, παρατήρησε ότι «στα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής ενδεχομένως να απαιτούνται κάποιες διορθωτικές κινήσεις».

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να την μπλοκάρει από μόνος του» και σημείωσε ότι «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί μελλοντικά από το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των εκλογικών κύκλων».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων και τόνισε ότι «αν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είχε κινηθεί οριζόντια και συγκροτημένα στο ζήτημα του επανελέγχου των πιστοποιητικών σε όλη τη δημόσια διοίκηση, το περιστατικό με το γιατρό στη Σκύρο (σσ: πλαστό πτυχίο) δεν θα είχε ανακαλυφθεί ποτέ».