Αντίθετος στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας ότι συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα εν μέσω συνθηκών «πολιτικού κατακερματισμού»

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ενίσχυση του πρώτου κόμματος καθιστά ευκολότερο το σχηματισμό κυβέρνησης, λέγοντας ότι η καλύτερη λύση στο ζήτημα του εκλογικού νόμου θα ήταν η μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Ο υπουργός είπε ότι θα εμφανιζόταν ως στοιχείο πολιτικής ανεντιμότητας, εάν η κυβέρνηση επιχειρούσε αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη στιγμή που εμφανίζεται να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές.

Για την ευρωκάλπη είπε ότι «ήμασταν δεύτερο κόμμα όταν είχαμε θέσει ως στόχο να είμαστε πρώτο». Παράλληλα, σημείωσε

«Δε θεωρώ ότι το αποτέλεσμα ήταν νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δει κανείς τις μετακινήσεις των ψήφων θα διαπιστώσει ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ μαζί έχασαν περίπου 12% της δύναμής τους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε ούτε μία μονάδα από αυτή την απώλεια. Είναι απολύτως αναμενόμενο να υπάρχει μία φθορά. Δεν τη θεωρώ ανεξήγητη αλλά τη θεωρώ απολύτως αναστρέψιμη υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί από δω και στο εξής με ορίζοντα διετίας με ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θέλει να κάνει το 2014 και το 2015».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα χρεοκόπησε. Και τα δύο κόμματα εξουσίας είχαν μία σημαντική ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα έφθασε στη χρεοκοπία» ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να επαναξιολογήσουμε την φορολογική πολιτική και να επαναξιολογηθούν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα».