Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Η σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου διήρκεσε δύο ώρες. Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συζητήθηκαν όλα τα θέματα, όπως είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο ανασχηματισμός, η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης ο εκλογικός νόμος και τα ζητήματα της οικονομίας.

Και είναι αλήθεια αυτά συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά μόνο για σαράντα λεπτά. Την υπόλοιπη ώρα ένα ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Ο ανασχηματισμός... Το πότε θα ανακοινωθεί και ποια θα είναι τα νέα πρόσωπα στην  κυβέρνηση.

Σε αυτό που συμφώνησαν εξ αρχής και οι δύο ήταν ότι η σεναριολογία πρέπει να «μαζευτεί». Για αυτό το λόγο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να δηλώσει ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά όχι στον χρόνο που επιθυμούν οι δημοσιογράφοι.

Τι προηγήθηκε; Μια εκτενής συζήτηση όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός άμεσα για να μπει η κυβέρνηση πάλι σε θέση οδηγού στις πολιτικές εξελίξεις. Καταρχήν σύμφωνος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε, όμως, μια σειρά από ζητήματα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Το πρώτο είναι οι υποχρεώσεις της χώρας στην προεδρία της Ε.Ε. όπου αρκετοί υπουργοί συμμετέχουν σε συμβούλια και διεθνή φόρα ενώ κάποιοι εξ αυτών «τρέχουν» και τις δεσμεύσεις της ελληνικής προεδρίας οπότε θα ήταν δύσκολο να αντικατασταθούν τώρα.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον υπουργό Οικονομικών. Με δεδομένη την πρόθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο ξεκίνησε μια συζήτηση που αφορούσε τρία πράγματα  Πρώτον, αν η απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα σημαίνει ότι η αναιρείται η οικονομική πολιτική των τελευταίων μηνών, δεύτερον το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Ιουνίου και τρίτον, το όνομα του αντικαταστάτη του, δηλαδή αν θα είναι πολιτικό πρόσωπο ή τεχνοκράτης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς το ενδεχόμενο και μάλλον προς τα εκεί συγκλίνουν, ώστε το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών θα είναι εκ νέου τεχνοκράτης. Θα είναι από τον χώρο της ΝΔ και πληροφορίες αναφέρουν ότι την πολιτική διάσταση αυτής της θέσης θα την καλύψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός που, όπως θα ανακοινωθεί στον ανασχηματισμό, θα έχει την πλήρη εποπτεία στο πρώτο τη τάξει υπουργείο.

Στο τραπέζι έπεσε και η επόμενη θέση του Γιάννη Στουρνάρα, με την θέση του επιτρόπου της Ε.Ε. να εγκαταλείπεται μάλλον οριστικά και να προκρίνονται τόσο η θέση του κεντρικού τραπεζίτη όσο και η δημιουργία μιας θέσης που θα λέγεται «διαπραγματευτής του εθνικού χρέους».

Το επόμενο υπουργείο που συζητήθηκε εκτενώς στην σύσκεψη των δύο ήταν το υπουργείο Ανάπτυξης. Πιθανή αποχώρηση του Κωστή Χατζηδάκη από αυτήν τη θέση δημιουργεί μια σειρά «καραμπόλες» που έπρεπε να εξεταστούν.

Το όνομα που συγκέντρωσε τις περισσότερες πιθανότητες για υπουργός Ανάπτυξης είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ωστόσο, ακούστηκε και το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη που πραγματοποίησε εξαιρετική θητεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αν πραγματοποιηθεί αυτή μετακίνηση, τότε ο κ. Λοβέρδος θα πάει στο Μεταρρύθμισης και ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί ξανά σε ένα πολύ δύσκολο πόστο, που θα βρει απέναντί του αρκετές κοινωνικές ομάδες που αποτελούν και παραδοσιακά ψηφοφόρους της ΝΔ .

Τα υπόλοιπα υπουργεία όπου θα υπάρξουν αντικαταστάσεις. θα αποφασιστούν οριστικά σε νέα συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών. πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα και αφού έχουν λυθεί οι γρίφοι των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.