Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Υπουργήσιμα στελέχη αναζητεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να βάλει την προσωπική του «πινελιά» στον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την οριστικοποίηση της απόφασης για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό σκέφτεται να αξιοποιήσει ακόμη και βουλευτές που βρίσκονται απέναντί του για να μπορέσει να ομογενοποιήσει καλύτερα την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Μ' αυτήν την λογική δεν αποκλείεται να βάλει στον κυβερνητικό συνασπισμό τους Θάνο Μωραΐτη -στέλεχος που κινείται πιο κοντά στον χώρο του Γ. Παπανδρέου και Γιώργο Ντόλιο ο οποίος δεν έχει κρύψει την διάθεσή του για προσέγγιση ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει στο υπουργείο των Εξωτερικών και φυσικά θα κρατήσει και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Πρόθεσή του είναι να στείλει ένα ικανό στέλεχος στο υπουργείο Ανάπτυξης εάν αντικατασταθεί τελικώς ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος προορίζεται από το Μαξίμου για την θέση του Επιτρόπου και επίσης να βάλει πράσινο αναπληρωτή Οικονομικών δίπλα στην επιλογή του κ. Σαμαρά, που επιμένει στην πρότασή του για τον σύμβουλό του Σταύρο Παπασταύρου. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επιφυλάξεις ως προς το πρόσωπο του κ. Παπασταύρου όχι για λόγους επάρκειας αλλά γιατί θεωρεί ότι πρέπει στο κρίσιμο αυτό υπουργείο να βρίσκεται κι ένας πολιτικός που να μπορεί να μιλάει με τους πολίτες έχοντας κοινοβουλευτική εμπειρία ή πολιτική νομιμοποίηση.

Εξετάζει την υπουργοποίηση των Πάρι Κουκουλόπουλου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου αλλά και τον εμπλουτισμό της κυβέρνησης με προσωπικότητα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Εάν ο Παντελής Καψής δεν εκλεγεί τελικώς ευρωβουλευτής -όπως φαίνεται- τότε θα ήταν μία καλή λύση. Όπως επίσης καλή λύση θα ήταν και η συμμετοχή στην κυβέρνηση της απελθούσης Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη. Στο μυαλό του έχει πάντα ως πιθανή και την αξιοποίηση της Άννας Διαμαντοπούλου. Εάν ανακατέψει πάντως πολύ την τράπουλα τότε θα αναγκαστεί να βγάλει και υπουργούς από το κυβερνητικό σχήμα.

Σ' αυτήν την περίπτωση είναι άγνωστο ποιους θα αφήσει εκτός καθώς πάντα υπολογίζει και τις εσωτερικές ισορροπίες. Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται πάντως αμετακίνητη. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ελιάς θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα προτείνει την υπουργοποίηση και του Ανδρέα Λοβέρδου.