Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η ανομβρία σε κυβερνητικό έργο φαίνεται ότι πυκνώνει τα σύννεφα για να… βρέξει ανασχηματισμό στις επόμενες ημέρες, αν και η μέχρι σήμερα εικόνα που έδινε η κυβέρνηση δεν προέβλεπε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο πριν περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες και κλείσουν συγκεκριμένες διορθωτικές πολιτικές κινήσεις, αλλά και κάποιες υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Η κατάσταση παράλυσης και αναμονής που υπάρχει στα υπουργεία με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να είναι πάνω από το τηλέφωνό τους για να μάθουν αν θα μείνουν ή θα φύγουν από την κυβέρνηση, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην εξέλιξη της προσπάθειας για τελική έξοδο από την κρίση και όπως φαίνεται οδηγεί τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να αλλάξουν το σχεδιασμό τους σχετικά με το χρόνο του ανασχηματισμού.

Με αυτά τα δεδομένα οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να γίνουν άμεσα, μέχρι του Αγίου Πνεύματος και όχι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Το ενδιαφέρον όμως δεν έχει να κάνει με το χρόνο του ανασχηματισμού, αλλά με τα χαρακτηριστικά και τη στόχευση που θα έχει.

Χαρακτηριστικά, ισορροπίες και παρασκήνιο

«Ο ανασχηματισμός, θα επικεντρώνεται στις ανάγκες του  κυβερνητικού έργου και δεν θα γίνει για εσωτερική κατανάλωση», είχε πει έπειτα από την τελευταία συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου ο Σίμος Κεδίκογλου στους πολιτικούς συντάκτες, που τον ρωτούσαν για τα χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος για σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ξεκινώντας από μηδενική βάση προκειμένου να κάνει ξεκάθαρο προς τους πολίτες ότι το μήνυμα της κάλπης ελήφθη και ότι πρόκειται για μια εντελώς νέα αρχή που θα σηματοδοτήσει το δεύτερο μισό της τετραετίας του. 

Είναι σίγουρο, ότι αν τελικά ο κ. Σαμαράς προχωρήσει το σχεδιασμό του, θα ακολουθήσει σφαγή υπουργών και υφυπουργών, αν και σχεδόν όλοι εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Επίκεντρο των όποιων αλλαγών είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών και η τύχη του Γιάννη Στουρνάρα. Η έξοδός του από την οδό Νίκης όπως είναι φυσικό σημειολογικά θα σημάνει και τη στροφή στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, αν και δεν θεωρείται σίγουρη η μετακίνησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για τα υπόλοιπα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο νέο σχήμα η ονοματολογία δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή, καθώς ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να συνδυάσει παλιά αλλά και νέα στελέχη, προσμένοντας κυρίως από τους νέους να δώσουν το στίγμα της ανανέωσης και του νέου ξεκινήματος που πρέπει να βγει προς την κοινωνία.    

Εκτός από δομικός όμως, για να καλύπτει τους στόχους της ανάπτυξης και τις ανάγκες συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων για τις οποίες θα πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες, ο ανασχηματισμός θα εκφράζει τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που είναι απαραίτητη στη χώρα, με τις νέες συνθήκες για ενότητα και συναίνεση που έχουν δημιουργηθεί, τώρα που το δίλλημα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» δεν υφίσταται.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον το πώς θα απαντήσει ο κ. Σαμαράς απέναντι στις υπερβολικές απαιτήσεις του κυβερνητικού του εταίρου, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να πιέσει για μια πιο διευρυμένη συμμετοχή στην κυβέρνηση παρά το 8% που έλαβε την Κυριακή, έχει ξεκινήσει ένα υπόγειο παιχνίδι περί προσέγγισης ΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑ

Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ξεκινήσει το παιχνίδι αυτό την περασμένη εβδομάδα, με δηλώσεις του περί συμμετοχής της αντιπολίτευσης «στη συνολική ευθύνη», καταθέτοντας προτάσεις για συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα εκτός της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν ήταν τυχαία και η χρονική στιγμή που έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. 

Είναι εμφανές ότι στόχος του κ. Βενιζέλου είναι να στείλει το μήνυμα στη ΝΔ, ότι δεν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να θεωρείται δεδομένο στην κυβερνητική συνεργασία και για αυτό θα πρέπει να έχει λόγο σε όλες τις επιλογές. 

Το ζήτημα είναι αν τελικά περάσει ο νέος εκβιασμός του… προοδευτικού πόλου, γεγονός που θα προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό στο οποίο στοχεύει η κίνηση του ανασχηματισμού, καθώς όπως φάνηκε και από το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες και ειδικά οι ψηφοφόροι της ΝΔ την Κυριακή, πλέον παλαιοκομματικά πολιτικά παιχνίδια γίνονται αντιληπτά και απαιτούνται πραγματικές αλλαγές.