current views are: 1

1 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση06:01

Πρόεδρος Κομισιόν: Επειδή στο τέλος πάντα η Μέρκελ αποφασίζει

Οι φετινές ευρωεκλογές έγιναν υπ τη μεγάλη δημοκρατική επιτυχία της άμεσης για πρώτη φορά εκλογής προέδρου της Κομισιόν από τους ευρωπαϊκούς λαούς

Δημοσίευση 06:01’
αρθρο-newpost

Οι φετινές ευρωεκλογές έγιναν υπ τη μεγάλη δημοκρατική επιτυχία της άμεσης για πρώτη φορά εκλογής προέδρου της Κομισιόν από τους ευρωπαϊκούς λαούς

Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη

Οι φετινές ευρωεκλογές έγιναν υπ τη μεγάλη δημοκρατική επιτυχία της άμεσης για πρώτη φορά εκλογής προέδρου της Κομισιόν από τους ευρωπαϊκούς λαούς. 

Οι πέντε μεγάλες ευρωομάδες της Ευρώπης εξέλεξαν υποψήφιους και ξεκίνησε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή εκστρατεία με ομιλίες των υποψηφίων, περιοδείες ακόμα και debate. 

H άμεση εκλογή προέδρου από τους λαούς αποτέλεσε και το κύριο επιχείρημα των ευρωπαϊστών  εναντίον των ευρωσκεπτικιστών αλλά και το κίνητρο για να προσέλθουν περισσότεροι εκλογείς στην κάλπη: ότι δηλαδή η Ευρώπη αλλάζει και γίνεται δημοκρατικοτερη. 

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά και το «δημοκρατικό» προφίλ όπως το έχτισαν οι ίδιοι οι ηγέτες της Ευρώπης καταρρέει καθώς για ακόμη μια αφορά η Άνγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται ο ισχυρός κρίκος ο άνθρωπος που αποφασίζει για όλα. 

Η γερμανίδα καγκελάριος παρά το ότι το κόμμα της στήριξε τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αφού είναι μέλος του ΕΛΚ μετά το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακή εξέφρασε επιφυλάξεις για το ποιος θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν. Τα σενάρια περί «επιβολής» τρίτου προσώπου εκτός των υποψηφίων των μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων φούντωσαν και η ονοματολογία άρχισε. 

Την Παρασκευή όμως και πάλι η Άνγκελα Μέρκελ θέλησε να βάλει τέλος στη σεναριολογία υποστηρίζοντας ανοιχτά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Τι θα γίνει όμως από δω και πέρα;

Αρχικά ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε. αλλά και από 376 ευρωβουλευτές. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπορεί να ήρθε πρώτο στις εκλογές ωστόσο εξέλεξε 213 βουλευτές σε σύνολο 751, γεγονός που θα φέρει σκληρές διαπραγματεύσεις και πολλές ζυμώσεις στους κόλπους των ευρωπαϊκών κομμάτων. 

Επιπροσθέτως εναντίον της υποψηφιότητας Γιούνκερ έχουν ταχθεί αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, ο Σουηδός Φρέντρικ Ράινφελντ, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε και ο Φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν, το όνομα του οποίου έχει επίσης αναφερθεί για τη θέση.
 


σχετικα αρθρα