current views are: 1

1 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση09:34

Λοβέρδος: Να πάμε σε νέα προγραμματική κυβερνητική συμφωνία «Ελιάς»- ΝΔ

Το αποτέλεσμα των Ευρωκλογών αλλά και τις προτάσεις του για μια νέα ώθηση της Κεντροαριστεράς αναλύει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Δημοσίευση 09:34’
αρθρο-newpost

Το αποτέλεσμα των Ευρωκλογών αλλά και τις προτάσεις του για μια νέα ώθηση της Κεντροαριστεράς αναλύει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το αποτέλεσμα των Ευρωκλογών αλλά και τις προτάσεις του για μια νέα ώθηση της Κεντροαριστεράς αναλύει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Με άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», επικροτεί την ανακοίνωση, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διενέργειας ιδρυτικού συνεδρίου, ενώ προτείνει μια νέα προγραμματική συμφωνία «Ελιάς – ΝΔ».

Ολόκληρο το άρθρο του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής:

Ο λαός στις 25/5/2014 έδωσε σε μας, την ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, μια διπλή εντολή: πρώτον, να γυρίσουμε σελίδα στην κυβερνητική πολιτική, δίνοντας ώθηση στην ιδιωτική οικονομία κι ενισχύοντας έτσι το δημόσιο ταμείο και τα ασφαλιστικά ταμεία, άρα κατακτώντας τις δυνατότητες να ασκήσουμε πολιτικές κοινωνικής συνοχής. Και δεύτερον, να αναλάβουμε ως πρωτεύουσα δύναμη, δίχως όμως ηγεμονισμούς, τις πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Το οδυνηρό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ και οι μετεκλογικές της εξελίξεις, σε συνδυασμό όμως με τα πολλά και αξιόλογα στελέχη της καθώς και με την κοινοβουλευτική της δύναμη, καθώς και η ένταξη του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και η ύπαρξη πολλών αδέσμευτων προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς, προσδίδουν πραγματικά πολύ μεγάλη δυναμική στην προοπτική της ενιαίας Κεντροαριστεράς. Πιστεύω πως, αν τα καταφέρουμε, μπορούμε στις επόμενες εκλογές να ξεπεράσουμε το 15 ο/ο. Και συνεπώς ο ρόλος μας σε ένα πολυκομματικό μεν, αλλά όπως προβλέπω με ολιγοκομματικότερη μορφή από το σημερινό, πολιτικό σύστημα θα είναι πολύ σημαντικός, είτε συγκυβερνούμε, είτε είμαστε στην αντιπολίτευση.

Σωστά ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η πρωτοβουλία για ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης το  φθινόπωρο του 2014. Υπάρχει, λοιπόν, χρόνος για να αναπτυχθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες.  Οι διαδικασίες και οι χειρισμοί θα μπορούσαν να είναι οι εξής:
α. Εφόσον η συγκυβέρνηση της ΕΛΙΑΣ με τη ΝΔ στηρίζεται σε μία νέα σημειακή  και χρονοδιαγεγραμμένη  προγραμματική συμφωνία, το κείμενο βάσης για τη δημιουργία της ενιαίας Κεντροαριστεράς πρέπει να είναι ένα πολυσχιδές πλαίσιο αρχών Δημοκρατίας, λειτουργίας της οικονομίας σε παραγωγική και μη παρασιτική βάση, κοινωνικής αναδιανομής, συνοχής και αλληλεγγύης, ευρωπαϊκού παρόντος και μέλλοντος και επιβεβαιωτικό του διαρκούς αγώνα για εθνική διάρκεια.
β. Η ΕΛΙΑ πρέπει να ορίσει μια επιτροπή με βάση την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων και των κινήσεων που την συνθέτουν, προκειμένου να αναλάβει τη διεξαγωγή των συζητήσεων με τα πρόσωπα, τις κινήσεις και τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου. Οι συζητήσεις αυτές θα έχουν σκοπό να ξεκαθαρίσουν ζητήματα πολιτικής, αλλά και οργανωτικής υφής, καθώς και θέματα διαδικασιών που θα μας οδηγήσουν στον ενιαίο πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς. Κι επειδή όλα αυτά από την πείρα μου γνωρίζω πως μπορεί να μην οδηγούν πουθενά, το ιδρυτικό Συνέδριο του φθινοπώρου αποτελεί το χρονικό ορόσημο αλλά και το σημείο κατάληξης όλων των έως  τότε προσπαθειών.

Εμείς ως Νέα Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η εμπειρία μας από τη συγκρότηση της ΕΛΙΑΣ μας απέδειξε πως όταν έχουμε σταθερή πολιτική βούληση, όλα μπορούμε να τα πετύχουμε. Οι εμπειρίες μας λοιπόν αυτές  θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να επιλέξουμε  τις ορθότερες λύσεις  και να αποφύγουμε σφάλματα, να ιδρύσουμε το φθινόπωρο την ΕΛΙΑ της ενιαίας Κεντροαριστεράς, κι έτσι  αν προκύψουν πολιτικές εξελίξεις να μας βρουν έτοιμους και αξιόμαχους. Οι δημοκρατικοί πολίτες όχι απλώς ζητούν, αλλά αξιώνουν  από όλους μας μια τέτοια εξέλιξη.
 


σχετικα αρθρα