Ρεπορτάζ: Ιωάννης Μαρτέλλος
 
Η ΝΔ έχει πλέον στα δεξιά της ένα ποσοστό περίπου 16% και αυτό είναι μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που πρέπει με κάποιο τρόπο να ξανακερδίσει…Αυτό το παραδέχονται πολλοί στο εσωτερικό της ΝΔ, προσπαθώντας να αναλύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να προσδιορίσουν τη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά το επόμενο διάστημα.
 
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλείται πλέον να αποφασίσει ποιο δρόμο θα διαλέξει και το ζήτημα της ιδεολογικής στρατηγικής της ΝΔ αποτελεί ένα κεντρικό θέμα στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Πλέον η συζήτηση γίνεται επί τη βάση συγκεκριμένων δεδομένων, αφού υπάρχει εκλογικό αποτέλεσμα και άρα δεν είναι μια συζήτηση που είχε στο επίκεντρό της δημοσκοπικά στοιχεία.
 
Στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης η συζήτηση έχει ανάψει για το αν το κόμμα πρέπει να μετεξελιχθεί και κατ’ επέκταση εάν πρέπει να μετατοπιστεί προς το κέντρο του πολιτικού χάρτη.
 
Ήδη, μια σειρά κορυφαίων φιλελεύθερων και κεντροδεξιών «γαλάζιων» στελεχών εκτιμούν ότι έφθασε η ώρα, έπειτα από τέσσερα χρόνια που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο κ. Σαμαράς, να επικρατήσει το κεντρώο προφίλ και λένε πως στην Ελλάδα δεν κερδίζονται οι πολιτικές μάχες με δεξιά ατζέντα. Το επιχείρημα αυτό αντικρούεται από μεγάλο αριθμό στελεχών και βουλευτών που επιμένουν ότι η ΝΔ οφείλει να κερδίσει τους ψηφοφόρους της που την εγκατέλειψαν και μετά έχει όλο το χρόνο να συζητήσει για τον προσεταιρισμό και κεντρώων πολιτών. 
 
Υπέρ της στροφής στο κέντρο είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, κ.α. Από την άλλη υπέρ της δεξιάς στροφής τάσσεται ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κώστας Τασούλας, κ.α.
 
Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια στροφή προς το κέντρο θα βοηθήσει σημαντικά και την επιχείρηση του Πρωθυπουργού για ανασύνταξη της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ ισχυρός είναι ο αντίλογος πως η ΝΔ πρέπει να στραφεί προς τα δεξιά της, διότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων της που έχει μετατοπισθεί στα δεξιά του πολιτικού χάρτη.