Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Πάγο στα σενάρια, συχνά κακόβουλα, που διακινούνται για γενναία δόση... ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα βάζει το Μέγαρο Μαξίμου και παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μεταφράζοντας το 8% των ευρωεκλογών σε... θρίαμβο, εμφανίστηκε αφενός ως ο πυλώνας σταθερότητας και προοδευτικότητας της κυβέρνησης (σ.σ. αυτά ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά όταν και... προανήγγειλε τον ανασχηματισμό), αφετέρου δε αφέθηκε να διαρρεύσει η αίσθηση ότι την κυβέρνηση θα τη φτιάξει μάλλον το ΠΑΣΟΚ και όχι ο Πρωθυπουργός. 

Έτσι, στα σενάρια περί αλλαγών εμφανιζόταν επίμονα ο Ανδρέας Λοβέρδος να αναλαμβάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης – παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ελέγχει ήδη τις Υποδομές δια του Μιχ. Χρυσοχοϊδη και την ενέργεια δια του Γ. Μανιάτη – ενώ το ΠΑΣΟΚ εφέρετο να διεκδικεί τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και... Εσωτερικών. 

Είναι σαφές ότι τα... κουκιά του ανασχηματισμού, με αυτά τα δεδομένα, δεν βγαίνουν. Εκτός κι αν η Νέα Δημοκρατία αποφασίσει να στηρίξει μία κυβέρνηση... ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, τέτοια διάθεση και πρόθεση δεν υπάρχει. 

«Οι πολιτικές και αριθμητικές ισορροπίες της κυβέρνησης δεν αλλάζουν. Αν το ΠΑΣΟΚ πάρει ένα υπουργείο, προφανώς θα πρέπει να αφήσει κάποιο άλλο» σημειώνουν καλά γνωρίζοντες κυβερνητικοί παράγοντες, κλείνοντας τη σχετική συζήτηση. 

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση μπορεί να γίνει πιο... ΠΑΣΟΚ αν ο κ. Βενιζέλος αποφασίσει να... αποσύρει (σ.σ. απόφαση που μάλλον έχει ήδη ληφθεί) τον Αθανάσιο Τσαυτάρη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη θέση του ή σε άλλο, ανάλογο υπουργείο τοποθετήσει κάποιο στέλεχος που «θυμίζει» περισσότερο ΠΑΣΟΚ από τον νυν υπουργό και καθηγητή. 

Βέβαια, για την τελική ισορροπία της νέας κυβέρνησης και τα πολιτικά μηνύματα που θα εξαχθούν από αυτή, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια αν δεν ανακοινωθεί η τελική λίστα. Άλλωστε, οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής είναι, συχνά, αυτές που χαρακτηρίζουν έναν ανασχηματισμό αλλάζοντας άρδην τα σχέδια που είχαν οι εμπνευστές του.