Καμπανάκι στη χώρα μας χτυπάει ο οίκος Moody's ο οποίος εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι αρνητικό για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αλλά και της Γαλλίας. 

O οίκος σημειώνει ότι «η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις χώρες αυτές αυξάνει τον πτωτικό κίνδυνο ότι οι κυβερνήσεις τους μπορεί να εξετάσουν τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα αντιμετώπιζε την κόπωση του εκλογικού σώματος από τη λιτότητα, αλλά θα επέτρεπε μεγαλύτερα ελλείμματα από αυτά που προβλέπονται σήμερα».

«Παρά τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αντανακλά την απόρριψη των κυβερνητικών πολιτικών από το εκλογικό σώμα και το αίτημά του για άμεση διεξαγωγή γενικών εκλογών» σημειώνει η έκθεση του Moody's, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεάσει το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης, αν και αυξάνει τον κίνδυνο χαλάρωσης». Ωστόσο, προσθέτει ο οίκος, «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη την πιθανότητα αποσταθεροποιητικών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δεδομένης της εύθραυστης και μειούμενης πλειοψηφίας τού κυβερνητικού συνασπισμού».

«Επιπλέον, επειδή είναι η πιο αδύναμη χώρα της Ευρωζώνης, αποτελεί τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για την υπόλοιπη νομισματική ένωση, αν και ο κίνδυνος να προκαλέσει η Ελλάδα ένα συστημικό πρόβλημα είναι μικρότερος από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης κρατικού χρέους της Ευρωζώνης» σημειώνεται στην έκθεση.