Συνεχίζονται οι αναταράξεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό Focus, για τα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και της νέας βοήθειας προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Mega, πηγές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, τόνισαν ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε «παρεξηγήθηκαν» και δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αφού η Ελλάδα έχει ήδη απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού, Μαριάνε Κοτέ ανέφερε ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο. Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κινούνται στη λογική των σχετικών αποφάσεων της ευρωζώνης».

Η κυρία Κοτέ επανέλαβε ότι εφόσον, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, οι εταίροι της θα ανταποκριθούν θετικά.

Εναπόκειται, ωστόσο, στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν επιθυμεί νέα βοήθεια, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι κατ' αρχήν πρόθυμη να συμβάλει, αλλά το ζήτημα θα τεθεί το φθινόπωρο, όταν θα έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

«Το ερώτημα της παραμονής μας στο ευρώ έχει απαντηθεί από τις θυσίες του λαού» ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σήμερα, σε δηλώσεις του στον Real Fm, o γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος είπε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι δεν πρόκειται να προβούμε σε νέα μέτρα. Εμείς είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και από κει και πέρα η δήλωση του κ. Σόιμπλε θεωρώ ότι είναι μία λάθος δήλωση, σε λάθος στιγμή και είναι εκτός κλίματος και είναι εκτός κλίματος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Έντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος επίσης μιλώντας στον Real Fm είπε ότι «τόσο η έκθεση του ΔΝΤ, όσο και οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Έρχονται να διαλύσουν την όποια αισιοδοξία είχε δημιουργηθεί γύρω από την πορεία της χώρας και να διαψεύσουν την όλη αφήγηση της κυβέρνησης».