Δεν πρόλαβε να κλείσει η κάλπη των ευρωεκλογών όπου μεγάλο ποσοστό μουσουλμάνων στην Ροδόπη και στη Ξάνθη έδωσαν τη ψήφο τους στο DEB (Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας) και η Τουρκία άρχισε την επιβράβευση όσων ανταποκρίθηκαν στις επιθυμίες της. Το κόμμα DEB που υποστηρίζεται ποικιλοτρόπως από το Τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή έστειλε δωρεάν πολυήμερες διακοπές στην Κωνσταντινούπολη τα μέλη και τους οπαδούς του.

Εκτός από τη διαμονή και τα πλουσιοπάροχα γεύματα που τους παρείχαν , το εκδρομικό πρόγραμμα περιελάμβανε πολλές ...«εκπαιδευτικές» επισκέψεις σε μουσεία και χώρους προβολής της τουρκικής ιστορίας.

Ενδεικτικό είναι ότι οι εκδρομείς παρακολούθησαν επίδειξη από την ομάδα mehter marsi (οθωμανικά εμβατήρια με ύμνους για το τουρκικό έθνος, τον τουρκικό στρατό ).

Τυχαίο; Ωστόσο να σημειωθεί ότι από τα εκλογικά αποτελέσματα δεν προκύπτει ότι το DEB το ψήφισαν Πομάκοι και αθίγγανοι. Η Ελλάδα και το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αφυπνιστούν. Αν αφεθούν τα πράγματα στη τύχη τους ,το μέλλον θα κρύβει και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα. Η πολιτεία δεν πρέπει να αδιαφορεί για τους Πομάκους και για τους Αθίγγανους. Ακόμα και το DEB να μην υπήρχε , η Ελληνική πολιτεία οφείλει να ενδιαφερθεί για αυτούς.

Γ. Κοκ.