Την κοινή βούληση να προασπισθούν από κοινού τη σταθερότητατα στην ευρύτερη περιοχή, εξέφρσαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδος και της Γεωργίας κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας Irakli Alasania, πραγματοποιεί επίσημη τριήμερη  επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στη συνάντηση έγινε πλήρης ανασκόπηση θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος, ενώ παρουσία των δύο υπουργών υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) του έτους 2014 μεταξύ Ελλάδος και Γεωργίας, το οποίο περιλαμβάνει θέματα εκπαίδευσης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Γεωργίας στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (Κιλκίς) και σε Κέντρα Εκπαιδεύσεως του Στρατού, καθώς και συμμετοχή τους στο διεθνές συνέδριο «Αθηνά 2014».
 
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Η χώρα μας αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο σεβασμό και στη συνέχιση των διαδικασιών της Συμφωνίας της Γενεύης, σε σχέση με την Αμπχαζία και τη Νότιο Οσετία, καθώς και στη συνέχιση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία, που στη φάση αυτή είναι η μοναδική διεθνής αποστολή εκεί, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, και βέβαια πρέπει να επιτελέσει και να ολοκληρώσει το έργο της».

Στη συνέχεια τόνισε με έμφαση ότι «είμαστε και οι δύο χώρες, αποφασισμένες να συμβάλουμε και να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και τη φιλία ανάμεσα σε όλες ανεξαίρετα τις χώρες στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Γεωργίας είπε: 

«Η Γεωργία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια από κοινού με την Ελλάδα για να  διασφαλίσει ότι o Καύκασος, μία πολύ ταραγμένη περιοχή κατά τα προηγούμενα χρόνια και τα Βαλκάνια επίσης περιοχή με αναταράξεις για χρόνια, πρέπει να οδηγηθούν σε αποκλιμάκωση και σε αποκατάσταση της ειρήνης. Η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Γεωργίας, και εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δείξατε τη φροντίδα σας σε χιλιάδες Γεωργιανούς που ήρθαν εδώ τη δεκαετία ’90, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Γεωργίας εισέρχονται σε μια νέα εποχή συνεργασίας, η οποία θα προωθήσει το κοινό συμφέρον στις αμυντικές δυνατότητες και την αμυντική εκπαίδευση».


Γ. Κοκ.