Την προσωπική του διαφωνία με την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας του κόμματος, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Ενώπιον του προέδρου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αλέξη Αλεξίου, και σε αντίθεση με τα όσα είχαν ανακοινώσει ο Δ. Στρατούλης και ο Γ. Πάντζας στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Αποστόλου ζήτησε την απόσυρση των άρθρων 81 και 82 του νομοσχεδίου για το Ρυθμιστικό της Αθήνας, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να λύσουν τα συνταγματικής φύσεως προβλήματα που είχε επισημάνει στην απόφασή του για το γήπεδο της ΑΕΚ, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα δε, για το άρθρο 82, επισήμανε πως προβλέπει τη δυνατότητα αποκοπής τμημάτων από πάρκα και άλση σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Είναι δυνατόν, με τόσα προβλήματα που έχει η Ανατολική Αττική, να δίνει η Περιφέρεια 20 εκατ. ευρώ για να φτιαχτεί γήπεδο;» αναρωτήθηκε σχετικά ο κ. Αποστόλου. Παράλληλα, ο βουλευτής υποστήριξε πως η άρση της αναδάσωσης στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Είχα μείνει με την εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στη ρύθμιση» σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος (ΝΔ). «Στην προηγούμενη συνεδρίαση, μάλιστα, σχεδόν μας καλέσατε να απολογηθούμε, κοντέψαμε να φάμε και ξύλο, και σήμερα έρχεται άλλη συνιστώσα» συμπλήρωσε.

«Κύριε πρόεδρε, έχουμε μια πορεία χρόνων στην προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος» (σ.σ. αφορά τη δασοπροστασία) υπενθύμισε ο Β. Αποστόλου.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η Ελένη Αυλωνίτου, έσπευσε να τονίσει πως ο βουλευτής Ευβοίας του κόμματος εκφράζει προσωπικές του απόψεις. «Έχουμε τοποθετηθεί ως ΣΥΡΙΖΑ, πως μια ιστορική ομάδα όπως η ΑΕΚ, πρέπει να έχει γήπεδο - και προτείνουμε κάποιες βελτιώσεις για τις οποίες θεωρούμε πως έχουμε και τη συμφωνία του κ. υπουργού» σημείωσε η βουλευτής.

Η κα Αυλωνίτου, ωστόσο, όπως και κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ανησυχίες της για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ στο υπό ανέγερση γήπεδο.

«Η Ερασιτεχνική δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει τα δικαιώματά της, διότι τότε θα δημιουργηθεί δεδικασμένο και για τις υπόλοιπες ομάδες. Επιμένουμε επίσης και στη διασφάλιση των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έναν χρόνο» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ συμφώνησε με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «προέχει η διασφάλιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού», προσθέτοντας ωστόσο πως η Επιτροπή της Βουλής δεν είναι αρμόδια να κρίνει ενδεχόμενες εργατικές παραβάσεις του Σωματείου, να ποινικοποιήσει το Σωματείο ή να αποτελέσει εισαγγελέα της ΑΕΚ. «Και επειδή, κάποιες αόριστες πληροφορίες, συγκεχυμένες και ασαφείς έχουν δοθεί στην κα Αυλωνίτου, θα πω πως η σημερινή διοίκηση έχει πληρώσει 7,5 μισθούς με μηδενικά έσοδα - και πως για την οφειλή των 9 μισθών, ευθύνη είχαν παλαιότερες διοικήσεις. Να μην πω και από ποιες παρατάξεις ήσαν μέσα στελέχη...» πρόσθεσε.

Επί της ουσίας, ο κ. Αλεξίου αντέτεινε πως η ΑΕΚ δεν απεμπολεί το 15% των δικαιωμάτων της, σημειώνοντας: «Βρείτε μου έναν εργολάβο που να μπορεί να έρθει στο οικόπεδό σου, να σου χτίσει μια πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων, να σου δίνει αντιπαροχή τα 3 και να σου πληρώνει ενοίκιο τα υπόλοιπα 7. Το 15% δεν έχει καμία σχέση με τα έσοδα που θα παίρνει η Ερασιτεχνική απ' την ΠΑΕ και τα οποία θα ανέρχονται στο 10% των πάσης φύσεως εσόδων: Αφορά γήπεδο που εκχωρείται. Η Ερασιτεχνική δεν μπορεί να συμμετάσχει σε εμπορικά σχήματα. Θα έχει το γήπεδο δικό της».

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση για τα υπόλοιπα αθλήματα, ο κ. Αλεξίου υπενθύμισε πως «το βόλεϊ και το μπάσκετ είναι επαγγελματικά αθλήματα» και ως εκ τούτου δεν είναι υποχρεωτικό να φιλοξενούνται στο γήπεδο. «Ο χώρος θα έχει κλειστές αίθουσες γυμναστηρίων, όπου θα μπορούν να αθλούνται όλοι οι ερασιτέχνες αθλητές της ΑΕΚ» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Τέλος, όσον αφορά τις παρατηρήσεις του Β. Αποστόλου, ο κ. Αλεξίου υπογράμμισε πως το σχέδιο του 2002 δεν έχει σχέση με το σημερινό, εξηγώντας: Εκείνο ήταν «πολυδαίδαλο σχέδιο με υψηλότερο συντελεστή δόμησης, μεγαλύτερο ύψος, πολυκαταστήματα 100.000 τετραγωνικών, κλειστό υπόγειο, κλειστά προπονητήρια, 4ο και 5ο υπόγειο πάρκινγκ - πράγματα ανέφικτα, ανεδαφικά και καταστροφικά. Εδώ ζητάμε ως ΑΕΚ κάτι που δεν θα προκαλέσει καν αναταραχή στην κοινωνία, στους πολίτες, αλλά αντιθέτως θα δώσει πνοή και στον δήμο».

Σε αντιστάθμισμα για το τμήμα του άλσους που θα θυσιαστεί για την κατασκευή του γηπέδου, «θα υπάρξει μεταβολή έκτασης 253% υπέρ του Δημοσίου και αποκατάσταση θάμνων και δέντρων κατά 4124%» εκτίμησε ο κ. Αλεξίου. «Για ποια βλάβη του δήμου μιλάμε; Μακάρι να υπήρχαν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που να προκαλούν τέτοια πύκνωση σε δάση που είναι καραφλά και φύτευση σε πολλά σημεία του δήμου» σχολίασε ο πρόεδρος της ΑΕΚ.