Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

«Πρώτον, ο Αντώνης Σαμαράς έχει πάρει τις αποφάσεις του και δεύτερον, δεν έχει υποσχεθεί τίποτε σε κανέναν», έλεγε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε για το θέμα του ανασχηματισμού.

Από τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφές ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο έχει ξεκινήσει, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς τη λίστα με τα ονόματα, εκτός από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και τις διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκφράσει ήδη τις (υπέρμετρες) επιθυμίες του για τον αριθμό αλλά και τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν από το ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.  

Ο κ. Σαμαράς λογικό είναι να τις σεβαστεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα τις κάνει όλες αποδεκτές για δύο λόγους. Ο ένας αφορά τις εκτός λογικής αξιώσεις του κ. Βενιζέλου σε σχέση με την πτώση των τεσσάρων μονάδων και το 8% που έλαβε στις εκλογές, όταν μάλιστα χρωστάει τη διάσωσή του στην ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου το τελευταίο διάστημα και ο άλλος τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν ανάμεσα στα γαλάζια στελέχη αν το νέο σχήμα θυμίζει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ολίγον από ΝΔ.. 

Ο χρόνος του ανασχηματισμού 

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η ονοματολογία και τα διάφορα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες είτε στα πολιτικά είτε στα δημοσιογραφικά γραφεία, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να προκαλούν παράλυση στο κυβερνητικό έργο και χρησιμεύουν απλά για να γεμίζουν τη θεματολογία των δελτίων ειδήσεων. 

Το σίγουρο είναι ότι επίκεντρο του ανασχηματισμού θα είναι το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς να έχουν παρελάσει ως σενάρια για τον συγκεκριμένο θώκο, όπως επίσης σίγουρο είναι ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν γνωστές από τον πρωθυπουργό μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. 

Το πρώτο «παράθυρο» για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος ανοίγει το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε και επιστρέφει στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναχωρεί σήμερα για Βιέννη και Βαρσοβία. Το «παράθυρο» παραμένει ανοικτό μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς τότε ο Κάρολος Παπούλιας θα πετάξει για Νορμανδία και θα είναι πίσω στο Προεδρικό Μέγαρο το Σάββατο. 

Βεβαίως, αυτό το σενάριο δεν αποκλείει την πιθανότητα να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός είτε Πέμπτη, είτε Παρασκευή και να ορκιστεί το νέο σχήμα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την Κυριακή, όπως επίσης και να γίνει το απόγευμα της Κυριακής ή την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (όπως πέρυσι). Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αρχικός σχεδιασμός για λίγο μετά τις 15 Ιουνίου, φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.