Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Την πλήρη επιβεβαιώσει των όσων έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ,ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ,αποτελούν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ισχυρίζονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τόσο η Έκθεση του ΔΝΤ, όσο και οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση και έρχονται να διαλύσουν την όποια αισιοδοξία είχε δημιουργηθεί γύρω από την πορεία της χώρας διαψεύδοντας  την όλη αφήγηση της κυβέρνησης είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Κυρίως, όμως,  επιβεβαιώνουν κάποιες επισημάνσεις, που από την αρχή είχαμε κάνει σχετικά με το μνημονιακό πρόγραμμα.» 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου περιμένοντας και επίσημα την έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι « αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί  να διαπραγματευτεί όντας δεύτερη, όντας  πολιτικά ηττημένη». «Πως μπορούν  έχοντας υιοθετήσει μια πολιτική η οποία ενθάρρυνε τους δανειστές σε σχέση με τις επιδιώξεις τους και περιορίζοντας τις δυνατότητες της Ελλάδας να λένε ότι θα συζητήσουν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους έλεγαν χαρακτηριστικά ;» 

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επέμεναν ακόμα ότι οι οποίες συζητήσεις δεν έχουν ως στόχο « να κάνουν βιώσιμο το χρέος, αλλά κυρίως να διατηρήσουν αυτή την πολιτική που έχει   επιφέρει μεγάλες ανατροπές εις βάρος του κόσμου της εργασίας καταργώντας αυτό που είχαμε ονομάσει κοινωνικό κράτος στον ευρωπαϊκό χώρο. 

Μάλιστα ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε  ότι «η  μόνη θετική στάση εκ μέρους της κυβέρνησης θα ήταν να καθίσει στην άκρη, να καθίσει στον πάγκο. Αυτό θα ήταν πράγματι μια αυτοκριτική στάση απέναντι στα γεγονότα, απέναντι στο τι έπραξε και θα ήταν το μόνο ωφέλιμο που μπορεί να προκύψει σ΄ αυτή τη φάση. 

Γιατί η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Χωρίς ούτε μία στιγμή να σκεφτεί τον  επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής της, αυτής της στρατηγικής η οποία διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία όλα τα προηγούμενα χρόνια.»