Το δικό του σχόλιο για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Τζορτζ Σόρος, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απεδείχθη ιδιαίτερα καυστικός στην κριτική του.

«Έχουν έρθει τα διεθνή κοράκια και ακονίζουν τα νύχια τους. Μυρίστηκαν κρέας και έχουν έρθει εδώ να εκτιμήσουν κατ΄ αρχήν τα ασημικά και αργότερα να ορμήσουν σ΄ αυτά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε συνέντευξή του στην ΕΤ 3 ο κ. Τσίπρας έθεσε το αίτημα να γίνει δημοψήφισμα για το Σύμφωνο του Ευρώ. Αναρωτήθηκε πόσο δημοκρατικό είναι η σημερινή κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν την επόμενη και μεθεπόμενη γενιά, όταν έχει 22% στις δημοσκοπήσεις, ενώ για το γεγονός ότι η Αριστερά δεν φαίνεται να εισπράττει δημοσκοπικά από τη δυσαρέσκεια προς τα δύο μεγάλα κόμματα, παρατήρησε: «Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση. Κι όταν ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, σε απελπισία, είναι λογικό να μην βρίσκεται καμία πολιτική δύναμη σήμερα που να μπορεί να εκφράσει αυθεντικά αυτή τη δυσαρέσκεια».

Τόνισε ότι το Μνημόνιο είναι αυτό που οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξει ασυνέχεια στη γραμμική εξέλιξη της εναλλαγής του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην εξουσία κι εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος της Αριστεράς.

Από τη Χαλκιδική όπου περιοδεύει ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια αναπόφευκτη προοπτική και υπογράμμισε: «Το ζήτημα είναι να γίνει με όρους που θα κρατήσουν όρθια την κοινωνία και όχι με όρους που θα την εξοντώσουν. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε και θεωρούμε ότι κοντοζυγώνει η ώρα που ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, με κορμό την Αριστερά, για να αποτρέψει την κοινωνική καταστροφή, θα είναι αναγκαίος και εφικτός για τη σωτηρία το τόπου και, κυρίως, της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Είναι έγκλημα να θέλουμε να εκποιήσουμε το δημόσιο πλούτο και να εκχωρήσουμε τα δικαιώματα και το μέλλον των επόμενων γενιών για να πληρώνουμε τις αμαρτίες όλων όσοι κέρδιζαν την περίοδο της ανάπτυξης και θέλουν και τώρα να κερδίζουν ακόμα περισσότερα».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α επισκέφθηκε το όρος Κάκαβο της Χαλκιδικής, όπου προγραμματίζεται να γίνουν οι εξορύξεις για εγκατάσταση μεταλλείων χρυσού και σημείωσε: «Έχουμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε από κοντά ένα τοπικό ζήτημα, που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία, αλλά και απασχολεί συνολικά την ελληνική κοινωνία και αφορά τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και την παραχώρησή τους έναντι πινακίου φακής σε συγκεκριμένα συμφέροντα αλλά καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα σχέδια ευρύτερης αξιοποίησης. Στόχος μας είναι να ενημερωθούμε, να ακούσουμε με προσοχή τους τοπικούς φορείς, τους πολίτες και τους εργαζόμενους, να βγάλουμε συμπεράσματα και να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση όλα τα στοιχεία για τις συμβάσεις αυτές, που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεικνύει ότι ήταν σκανδαλώδεις. Το αμέσως επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να αφήσουμε ανενόχλητους αυτούς που με τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις εκχώρησαν το δημόσιο πλούτο και έφεραν τη χώρα σε αυτήν την τραγική κατάσταση».

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Ιερισσό Χαλκιδικής, σε συγκέντρωση των επιτροπών αγώνα κατά της επένδυσης «Ελληνικός Χρυσός».

Το μεσημέρι είχε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης συνάντηση με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές που διαμαρτύρονται για τις συνενώσεις σχολείων. Από τη συζήτηση που είχε μαζί τους διαπίστωσε, όπως σημείωσε, ότι δεν υπάρχει σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για τις συνενώσεις, άκουσε τις προτάσεις των φορέων και δεσμεύτηκε να προωθήσει τα αιτήματά τους.