Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ο πρώτος (ΠΑΣΟΚος) που μίλησε για μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Και έφαγε μια… πόρτα μεγαλοπρεπέστατη αφού στην Κουμουνδούρου μόνον χαζοί δεν είναι. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επαφή με τον Γιώργο, θα αποβεί μοιραία για τους ίδιους. Ακολούθησε η πρόταση Βενιζέλου- πόρτα κι αυτός. 

Χθες ήταν η σειρά του Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διακηρύξει το οριστικό τέλος του ιστορικού του συμβιβασμού με τη δεξιά στις ερχόμενες εκλογές. Να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ». 

Αντιλαμβανόμεθα εύκολα γιατί έκανε τη δήλωση περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος. Επιθυμεί να τη «σπάσει» στον Βενιζέλο και για το λόγο αυτό έχει ευλογήσει την επιλογή του Κρίτωνα Αρσένη και το (μυστικό) φλερτ του «αρχικηπουρού» Δρούτσα. 

Εξίσου εύκολη είναι και η ερμηνεία της πρότασης Βενιζέλου. Αποδίδεται χωρίς μεγάλη σκέψη στην προσπάθεια να κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά και γι αυτό- το είπαμε και χθες, θα κάνει όσες δηλώσεις αριστεροφροσύνης θα χρειαστούν. 

Αυτός που προβληματίζει στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι ο Σκανδαλίδης. Όχι γιατί δεν τον έχουν και για τόσο αριστερόστροφο (που είναι και αυτό) αλλά κυρίως γιατί εκτιμάται πως η υιοθέτηση της πρότασής του ισοδυναμεί με αυτοχειριασμό. 

«Φανταστείτε»- σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «να συγκυβερνούμε με τη ΝΔ ως τις βουλευτικές εκλογές και, ενώ συνεχίζουμε να συγκυβερνούμε, στην προεκλογική περίοδο να έχουμε στόχο, την επομένη των εκλογών, να… συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ! Κουδούνια θα μας κρεμάσουν!» Αν και δεν μας πέφτει λόγος (αν κρεμάσουν και κουδούνια στο ΠΑΣΟΚ) οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αντιλαμβανόμεθα τον προβληματισμό τους. 

Επιπροσθέτως- λένε- στην περίπτωση κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ βγει να διεκδικήσει την ψήφο με σύνθημα «ψηφίστε μας για να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ» θα ψάχνει να… βρει την ψήφο του! Διότι άλλο να ζητάς ψήφο εμφανιζόμενος ως ο προοδευτικός πόλος μιας κυβέρνησης συνεργασίας (με τη ΝΔ) ή ως εγγυητής της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας (συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ) και εντελώς διαφορετικό να έχεις στόχο να γίνεις κολαούζος της εξουσίας (που λέει και ο Νίκος Ανδρουλάκης). 

Στη δεύτερη περίπτωση, θυμίζεις… αρνί που βιάζεται να έρθει το… Πάσχα!