«Οι κυβερνήσεις επιχειρούν να πετάξουν στα σκουπίδια την ψήφο των πολιτών για την προεδρία της Κομισιόν και να βάλουν κάποιον αχυράνθρωπο, πράγμα που, αν συμβεί, θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» της Μαρίν Λεπέν και όλων των ακροδεξιών.

Όπως είναι γνωστό, η καθεμία από τις πέντε πολιτικές οικογένειες κατέβασε τον υποψήφιό της, όμως τώρα έρχονται κάποιοι, πίσω από κλειστές κουρτίνες και επιδιώκουν να προωθήσουν κάποιον άλλον» τόνισε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αlpha 989» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Εξηγώντας δε τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις διαβουλεύσεις που έχει στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «από τη μεριά του, έχει σηκώσει τη σημαία της δημοκρατίας και της θεσμικής λειτουργίας. Από τη στιγμή που οι πολίτες ψήφισαν και πρώτη πολιτική «οικογένεια» αναδείχθηκε η «οικογένεια» του κ. Γιούνκερ, υπάρχει θεσμική υποχρέωση εκείνος να πάρει την εντολή.

Είναι σαν να λέμε ότι ψηφίζουμε αύριο στις βουλευτικές εκλογές, βγαίνει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και αντί να πάρει την εντολή ο Τσίπρας για να σχηματίσει κυβέρνηση, την παίρνει κάποιος άλλος. Ας μην ξεχνάμε ότι με την ίδια μέθοδο πριν από λίγα χρόνια επέλεξαν τον Μπαρόζο. Η στάση του Αλ. Τσίπρα δείχνει έμπρακτα ότι όσοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία αντιευρωπαϊκή δύναμη, ότι δήθεν έχει κοινή στάση με την ευρωπαϊκή άκρα δεξιά, είναι οι αρνητές, οι κατεδαφιστές κ.ο.κ, είτε λένε χοντρά ψέματα, είτε πουλάνε παραμύθι».

Υποστήριξε ακόμη ότι «διαβάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε, αλλά και την προαναγγελία της έκθεσης του ΔΝΤ, όλοι καταλαβαίνουν ότι τα προεκλογικά ψέματα της κυβέρνησης τελείωσαν, γιατί και οι δύο πλευρές -Κομισιόν διά του Σόιμπλε και ΔΝΤ- υποστηρίζουν μεν ότι «πάμε σε καλό δρόμο», αλλά «πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα».

Νέο πακέτο, δηλαδή, που απλά θα το ονομάσουν κάπως αλλιώς. Η ουσία είναι ότι ο Σόιμπλε στέλνει ένα μήνυμα στους Έλληνες «συνεταίρους» του ότι ναι μεν απεφεύχθη το «βαθύ μαύρισμα» στις ευρωεκλογές, αλλά οι δεσμεύσεις σας παραμένουν και πρέπει να τις τηρήσετε».

Ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι «αν θέλουμε κάτι να αλλάξει, αποκλείεται να γίνει με τη σημερινή κυβέρνηση» και συμπλήρωσε:

«Η κυβέρνηση που παριστάνει ότι διώχνει την τρόικα και σκίζει το μνημόνιο, έχει δεσμεύσει τη χώρα και έχει ψηφίσει νόμους που ορίζουν τι θα κάνει τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια... Με δυο λόγια: όλη αυτή η συζήτηση περί ανασχηματισμού, που έχει αρχίσει από τη βραδιά των Ευρωεκλογών, δεν συνοδεύεται, ούτε στηρίζεται σε μια συζήτηση περί αλλαγής πολιτικής, όπως θα έπρεπε.

Αντιθέτως, συζητούν απλώς για το ποιες καρέκλες θα αδειάσουν και με ποιους θα γεμίσουν. Κι αυτό γίνεται, επειδή τα περιθώρια αλλαγών από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι ελάχιστα».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε, τέλος, ανοικτό το ενδεχόμενο να προσέλθει ο Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ο κ. Σαμαράς δεν έχει καλέσει ούτε μια φορά τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκείμενου να τον ενημερώσει για το οτιδήποτε. Θεωρώ ότι αυτό είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία, είναι ανωμαλία και παρέκκλιση για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. 

Δεν είναι μόνο ότι δεν έχει έρθει ούτε μια φορά να απαντήσει στις ερωτήσεις του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Δεν είναι μόνο ότι έχει τορπιλίσει όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν τον έχει καλέσει, έστω μια φορά, πριν από μια σύνοδο κορυφής για παράδειγμα ή μετά από αυτήν για να τον ενημερώσει σχετικά. Αυτό που θεωρείται ρουτίνα σε άλλες χώρες, ο κ. Σαμαράς το αρνείται και το αποφεύγει. Αν ο πρωθυπουργός πάψει να είναι τόσο αντιδημοκρατικός στη συμπεριφορά του, φυσικά θα πάμε να συζητήσουμε. Αν κληθεί ο Τσίπρας, θα ανταποκριθεί».