Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Με διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση, τις οποίες θα ανακοινώσει πιθανότατα αύριο ή το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη, θα ξεκινήσει ο Πρωθυπουργός την προσπάθεια αλλαγής της εικόνας της κυβέρνησης και του κράτους, αλλά και την κλιμακωτή επικοινωνιακή αντεπίθεση που σχεδιάζει για να μπορέσει να καταφύγει τελικώς σε πρόωρες εκλογές προς το φθινόπωρο, αφού πρώτα έχει εξασφαλίσει τη λύση για το χρέος.

«Πρόκειται για ένα λίφτινγκ για τον καλλωπισμό ενός σχήματος που δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά, αλλά ούτε και να παραμείνει ως έχει» επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ που συνομιλούν αυτή την περίοδο με τον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι και αυτή η κίνηση από μόνη της δεν φτάνει, αφού χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. 

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον ανασχηματισμό που θα είναι εκλογικός επί της ουσίας, αφού ο Πρωθυπουργός φαίνεται πλέον πιθανότερο να καταφύγει και σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, παρά να περιμένει τον Μάρτιο και την προεδρική εκλογή. Βασικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα και να μειώσει τη διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεταδίδεται ενόψει των επικείμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ότι δεν είναι δέσμιος εσωκομματικών ισορροπιών και γι΄ αυτό για πρώτη φορά δεν θα σεβαστεί κάποιες από τις επιθυμίες των κορυφαίων υπουργών. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ανασχηματισμός ίσως ανακοινωθεί και αύριο ή το αργότερο την Τρίτη μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος. Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης είναι πιθανό να υπάρξουν και ορισμένες αλλαγές σε δημόσιες επιχειρήσεις, σε μία ακόμη προσπάθεια του Πρωθυπουργού να ανανεωθεί η εικόνα του κράτους. 

Χωρίς να είναι ασφαλής καμία άλλη πρόβλεψη, καθώς ο σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης οι αλλαγές θα είναι αρκετά θεαματικές και, όπως φαίνεται, δεν θα λείψουν οι εκπλήξεις που κανείς δεν αναμένει. Τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο, πλην του ότι θα υπάρξουν αρκετές καρατομήσεις υπουργών και υφυπουργών και ελάχιστες αναβαθμίσεις προσώπων που κρίνεται ότι ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους.