Την κοινή αντίληψη με τους ανθυποψηφίους του για την Προεδρία της Κομισιόν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η δημοκρατική διαδικασία και να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE) για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλιστές), Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι) και Σκα Κέλερ (Πράσινοι).

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά τις συναντήσεις του με τους υποψηφίους για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι, παρότι παραμένει κάθετα αντίθετος με τις θέσεις του υποψηφίου του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε μια σειρά από σημαντικά θέματα όπως η λιτότητα και η οικονομική πολιτική, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, ο «σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία» ορίζει ότι ο κ. Γιουνκέρ έχει το δικαίωμα να λάβει διερευνητική εντολή και να επιζητήσει την πλειοψηφία της Ευρωβουλής για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φερχόφστατ και Σκα Κέλερ, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει ένα τρίτο πρόσωπο, να το καταψηφίσουν όλες οι δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου.

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε σύγκρουση στρατηγικών. Η μία θέλει μικρά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και η άλλη «είναι η στρατηγική της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας». Η δεύτερη στρατηγική είναι η επιλογή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, την οποία οφείλουμε να εμποδίσουμε, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η πολιτική της λιτότητας που διαλύει την Ευρώπη.