Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Με αυστηρό ύφος , όπως φαίνεται εξάλλου και στις φωτογραφίες, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ, που συναντήθηκαν  στο περιθώριο της συνόδου  του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Μία συνομιλία που έγινε λίγες ώρες μετά την διείσδυση του της τουρκικής φρεγάτας στις Κυκλάδες και την παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων μας.

Βέβαια πριν από την πρόσφατη πρόκληση, προηγήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο σωρεία παραβιάσεων των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την Τουρκία. Η Άγκυρα που εξαιτίας της δημιουργούνται τα προβλήματα στο Αιγαίο, δια στόματος του Ισμέτ Γιλμάζ ζητάει να καθίσουμε να τα βρούμε βάση του διεθνούς δικαίου, το οποίο αν το εφάρμοζαν δεν θα υπήραχαν διαφορές και ένταση.

Παράλληλα, στην πολύ προσεγμένη δήλωση του Ισμέτ Γιλμάζ προστέθηκαν σκόπιμα και οι λέξεις «να επιλύσουμε τα προβλήματα βάση  του διεθνώς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη και τα... συμφέροντα και των δύο χωρών μας». Το θράσος του τούρκου υπουργού Άμυνας έφτασε στο να δηλώσει ότι «προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτά».

Το θέμα όμως είναι ότι η Ελλάδα δεν δημιουργεί προβλήματα αλλά οι Τούρκοι που μετά τις προκλήσεις τους ζητούν τώρα να καθίσουμε να συζητήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Έχουν μεγάλο  ενδιαφέρον οι δηλώσεις και των δύο υπουργών Άμυνας. Μετά τη συνάντησή ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

«Ήταν μια μικρής διάρκειας, αλλά πάρα πολύ σημαντική συνάντηση, Και βέβαια, το κυριότερο (της συνάντησης), να δώσουμε τέλος σε μια μικρή περίοδο έντασης, η οποία παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό και η οποία ενδεχομένως να μας οδηγούσε εκτός πορείας, με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις μας και που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη πριν από ένα περίπου χρόνο.

Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε άλλα διμερή θέματα, που σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα και με όλα αυτά. Δεν είμαστε εδώ όμως εμείς για να τα λύσουμε. Αυτά θα πάρουν το χρόνο τους και σε κάποια στιγμή, είμαι βέβαιος ότι θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων, και βέβαια τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση.

Θέλω να πιστεύω ότι το μέλλον είναι πολύ αισιόδοξο και συνεργασίες σαν και αυτές, τόσο ανάμεσα στα δύο υπουργεία, αλλά και διαπροσωπικές, με αποφασιστικότητα να συνεργαστούμε από κοινού για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και συνεργασίας, θα ανοίξουν νέους δρόμους για τους δυο λαούς μας, που ήδη έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα.
 
Ευχηθήκαμε, τέλος, να βρεθεί λύση και στο Κυπριακό. Και όπως χαρακτηριστικά είπα και στον κ. Γιλμάζ, την ώρα που το Κυπριακό θα λυθεί, τότε θα απελευθερωθεί μια τεράστια ενέργεια επ’ ωφελεία των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς».
 
Από την πλευρά του ο Ισμετ Γιλμάζ είπε:

«Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, και για χρόνια, έχουμε ζήσει φιλικά και αδελφικά(!!!) . Υπάρχουν βέβαια προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η υπάρχουσα ατμόσφαιρα, μας λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους.
 
Και στα βόρεια και στα νότια των δύο χωρών, υπάρχει κρίση. Την Ελλάδα και την Τουρκία πρέπει να τις μετατρέψουμε σε μια νησίδα σταθερότητας και ειρήνης. Το Αιγαίο Πέλαγος πρέπει να το μετατρέψουμε σε μια θάλασσα ειρήνης: να μην είναι μια θάλασσα που δημιουργεί προβλήματα, αλλά μια θάλασσα που να διασφαλίζει και για τις δύο χώρες την ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας τους και στην επίτευξη ευημερίας.

Εμείς λέμε: τώρα είναι η στιγμή της σταθερότητας και της ειρήνης.

Εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε πολύ σύντομο χρόνο, και παρέχουμε την υποστήριξή μας, όπως και η ελληνική πλευρά. Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας.

Προσκάλεσα τον αξιότιμο κύριο Αβραμόπουλο  στην Τουρκία, κι εκείνος αποδέχθηκε την πρόσκληση και τον ευχαριστώ γι’ αυτό».