Γράφει ο Πάνος Σιδέρης

Την έντονη αντίθεσή του με τον πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Βενιζέλο, εξέφρασε εχθές ο γραμματέας  -και ευρωβουλευτής πλέον- του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η αντίθεση αυτή ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε εκφραστεί τόσο ξεκάθαρα δημοσίως , κάτι που  σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενοχλήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε (στο ρ/σ Βήμα)  ότι δεν υπάρχει λόγος το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται συνεχώς στην κυβέρνηση, είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και να υπάρχουν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ «Χαιλάντερ» (σ.σ ο Β. Βενιζέλος είναι ένας από αυτούς).

Η διαφορά όσων λέει ο γραμματέας από όσα λέει ο πρόεδρος του κόμματος είναι εντυπωσιακή, καθώς ο Ν. Ανδρουλάκης  υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει και στην αντιπολίτευση, την ώρα που ο Β. Βενιζέλος επιμένει να «κουβαλάει τα κυβερνητικά βάρη».

Γιατί τα λέει αυτά ο Νίκος Ανδρουλάκης; Γιατί ανήκει στη νέα γενιά και δεν αισθάνεται την πίεση του χρόνου όπως άλλοι (π.χ Σκανδαλίδης, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης). Αντιλαμβάνεται ότι με αυτή την προσκόλληση στην εξουσία που έχει επιβάλλει ο Β. Βενιζέλος θα έχουν να διαχειριστούν ένα κόμμα του 8% ή του 6%.  

Ο ίδιος ωστόσο, έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες και θα ήθελε να το ΠΑΣΟΚ να ανασυνταχθεί. Αυτό εκτιμά ότι δεν μπορεί να γίνει υπό τη συνεχή φθορά της εξουσίας, συμμετέχοντας σε μία κυβέρνηση που έχει πάρει τα πιο σκληρά μέτρα στη μεταπολίτευση.

Εκτιμά ότι εάν έμενε για λίγο εκτός, το ΠΑΣΟΚ ίσως  μπορούσε να ανασυνταχθεί και να ξαναποκτήσει κάποιες από τις χαμένες δυνάμεις του. Ειδικά εάν αυτές επέστρεφαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι η κριτική της Κουμουνδούρου όλο αυτό τον καιρό είναι εκ του ασφαλούς και πιστεύει ότι εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα ακολουθούσε κι αυτός την πολιτική των μνημονίων, είτε θα έπεφτε.

Είναι προφανές πάντως, ότι η γραμμή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετική από αυτή του πρόεδρου του.

Ο Β. Βενιζέλος όμως έχει κι άλλο πρόβλημα με το γραμματέα του, καθώς τώρα που εξελέγη ευρωβουλευτής θα ήθελε να τον δει να παραιτείται από τη θέση του γραμματέα, κάτι που ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έπραξε ακόμα ούτε δήλωσε ότι θα πράξει, βάζοντας σε σκέψεις τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί και να σκέφτεται να μείνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πέτυχε την εκλογή του, όχι επειδή έδωσε γραμμή ο Β. Βενιζέλος για αυτό, αλλά χάρη στον προσωπικό μηχανισμό που έχει φτιάξει μόνος του.

Στο ΠΑΣΟΚ μάλιστα, κάποιοι που τον γνωρίζουν καλά, λένε για τον Ν. Ανδρουλάκη ότι πρόκειται για άνθρωπο-φαινόμενο όσο αφορά τα οργανωτικά και ότι είναι ο μοναδικός  από τη νέα γενιά που διαθέτει αυτό το… ταλέντο. «Είναι το μόνο στέλεχος που ξέρω ο οποίος μπορεί να κάνει και 1.000 τηλεφωνήματα σε μέλη μέσα σε μία μέρα μόνος του» αναφέρει πολιτικό στέλεχος που υποστηρίζει ότι και για τη θέση του γραμματέα ο Ανδρουλάκης κατάφερε και επιβλήθηκε στον Βενιζέλο, χωρίς να ήταν δηλαδή  ακριβώς η επιλογή του.

Σε κάθε περίπτωση,  η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη με περισσότερες από 100.000 ψήφους σε ένα ρημαγμένο ΠΑΣΟΚ, χωρίς την υποστήριξη ούτε του πρόεδρου του, ούτε μεγαλοστελεχών, αλλά μόνο χάρη στη δική του δουλειά, τον ισχυροποιεί πολιτικά και αναμένεται ενδιαφέρουσα συνέχεια.