Την πρόθεση της κυβέρνησης, για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, “με το οποίο θα επιχειρήσουμε να φέρουμε το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ το 2015” εξέφρασε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο κος Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε πως ο στόχος αυτός, “δεν έχει να κάνει με γενικό πωλητήριο, αλλά με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που μέχρι σήμερα καταπατείται και καταστρέφεται και με μια πολιτική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ακινησία που ξέραμε τόσα χρόνια”.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το “μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης” και τις προβλέψεις για “νέα αντιλαϊκά μέτρα”, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως “είμαστε σε περίοδο, όπου περισσεύει η εύκολη κριτική και οι ανέξοδες κορώνες, ενώ αυτό που λείπει είναι η ανάγκη μίας συγκροτημένης στήριξης της εθνικής προσπάθειας” ανέφερε ο υπουργός.

Εξάλλου, απαντώντας στις επικρίσεις της Αριστεράς για τις εγγυήσεις στις τράπεζες ύψους 30 δίσ ο “τσάρος” απάντησε ότι “δεν δίνουμε χρήματα, αλλά εγγυήσεις για τη δυνατότητα των τραπεζών να λάβουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές και να μπορέσει αυτή η δειλή ανάπτυξη που παρατηρείται, να μετατραπεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πραγματική ανάκαμψη από το 2012”.

“Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν προσφέρει, αλλά έχουν κάνει και λάθη και δεν στήριξαν όπως έπρεπε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έκανε τα εγκλήματα άλλων χωρών, δεν επένδυσε σε τοξικά ομόλογα, δεν αναγκάστηκε το κράτος να το σώσει απ’ την καταστροφή. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν βρίσκει ανοιχτές τις αγορές ανοιχτές, εξαιτίας του Δημοσίου. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να το στηρίξει, για να μπορέσει να στηρίξει κι αυτό την ελληνική οικονομία” ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.