Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Μπορεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κινούνται στον αστερισμό του ανασχηματισμού, αλλά έντονο είναι το παρασκήνιο και για το νέο Έλληνα Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ζυμώσεις, οι επαφές και οι συναντήσεις πληθαίνουν, ενώ στο επίκεντρο μέχρι στιγμής είναι τρία πρόσωπα: η νυν επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. 

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται κυριολεκτικά «αγώνας δρόμου» με επαφές των τριών προσώπων με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, ενώ και ΜΜΕ εμπλέκονται σε αυτόν τον παρασκηνιακό πόλεμο. Η Μαρία Δαμανάκη όπως είναι αυτονόητο θέλει και επιχειρεί να κερδίσει μια ακόμα θητεία, τη δεύτερή της και προσπαθεί να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συμμαχίες, αξιοποιώντας κάθε γνωριμία της τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην πολιτική. 

Οι άνθρωποι που τη στηρίζουν διαρρέουν ότι η ίδια έχει ισχυρό δίκτυο στην Ε.Ε. και έχει στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσε την ελληνική κυβέρνηση και θυμίζουν τη στάση της στην υπόθεση της θεσμικής κατοχύρωσης της ΑΟΖ και των θαλάσσιων συνόρων. Λέγεται ότι η ίδια τονίζει σε συνομιλητές της ότι μπορεί να πάρει καλύτερο χαρτοφυλάκιο (π.χ. την ενέργεια) και γιατί όχι και να οριστεί και αντιπρόεδρος της Ε.Ε. 

Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη κινείται όλο και πιο έντονα στο εξωτερικό, αναβαθμίζοντας το ευρωπαϊκό πολιτικό της προφίλ. Οι συνομιλητές της τονίζουν ότι στο διεθνές περιβάλλον απολαμβάνει σημαντικής εκτίμησης και αναγνώρισης. 

Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Κυριακή υπήρχαν στοχευμένα δημοσιεύματα σε τουλάχιστον τρία ΜΜΕ που έκαναν θετική μνεία στη Ντόρα Μπακογιάννη, προβάλλοντας το στοιχείο ότι το όνομά της έχει συζητηθεί αρκετά και προκρίνεται από ηχηρά ονόματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για μια θέση επιτρόπου, στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή ακόμα και για τη διαδοχή της βαρόνης Κάθριν Αστον, στη θέση της υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε.