Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Ανασχηματισμός μακράς πνοής ή ανασχηματισμός για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές; Είναι ερώτημα που όπου το θέτεις σου δείχνουν το Μέγαρο Μαξίμου, τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και γιατί γίνεται αυτό; Γιατί ανάλογα με τις επιλογές προσώπων θα φανεί αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει να κάνει πράξη αυτό που έχει δηλώσει περί εξάντλησης της τετραετίας ή αναγκάζεται εκ των πραγμάτων και των πιέσεων να κερδίσει απλά λίγο χρόνο και κατόπιν να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Η έντονη σεναριολογία γύρω από τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο αλλά και ο χρόνος ανακοίνωσης του νέου σχήματος μόνο κακό κάνει στη κυβέρνηση.

Η πιο έντονη σεναριολογία έχει να κάνει με το πρόσωπο του κυρίου Στουρνάρα. Μάλιστα μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Παπασταύρου στην θέση του, μετά τις πληροφορίες που θέλουν να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς το υπουργείο, προστέθηκε και το όνομα του κυρίου Δένδια. Οι λόγοι που «παίζει» δυνατά το όνομα του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι αφενός ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο αφετέρου οι εξαιρετικές σχέσεις που έχει με ισχυρά οικονομικά κέντρα. Από την άλλη πλευρά, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση αν ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει στη θέση του υπουργού Οικονομικών έναν τεχνοκράτη, όπως ο κ. Στουρνάρας ή ένα πολιτικό πρόσωπο. Στη δεύτερη περίπτωση εκτιμούν κάποιοι ότι ο ανασχηματισμός γίνεται για να οδηγηθούμε σε μερικούς μήνες σε εκλογές.

Το ίδιο σενάριο ισχύει και για άλλα υπουργεία όπως το Ανάπτυξης ή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχουν αναλάβει και τις περισσότερες υποχρεώσεις απέναντι στην τρόικα. Αν και εκεί επιλεγούν αμιγώς πολιτικά πρόσωπα αυτό ίσως να σημαίνει ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις πολιτικές εξελίξεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε βουλευτικές κάλπες.

Επιπλέον γρίφο αποτελεί και ο χρόνος ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ανακοίνωσή του σήμερα-αύριο ή το αργότερο μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ήδη πάντως οι υπουργοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και ο πρωθυπουργός έχει πάρει τα μηνύματα αδράνειας που ενδεχομένως να υπάρξουν αν καθυστερήσει και άλλο η ανακοίνωσή του.

Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν τις προηγούμενες ημέρες αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες σε μια προσπάθεια να σταθμίσουν τους παράγοντες που θα οδηγήσουν στην ανακοίνωση ενός σχήματος που θα έχει τις δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η είδηση της τελευταίας στιγμής για τον ανασχηματισμό πάντως ακούει στο όνομα Σίμος Κεδίκογλου και για πιθανή αντικατάστασή του. Οι πληροφορίες στην αρχή έλεγαν ότι ο κ. Κεδίκογλου δεν «κινδυνεύει» αφού και από το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η πορεία του κρίνεται ικανοποιητική. Ωστόσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έχουν ακουστεί κατά καιρούς γκρίνιες από στελέχη και βουλευτές της ΝΔ.

Για την θέση του έχουν ακουστεί το όνομα της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, Άννας Ασημακοπούλου, που μάλλον «καίγεται» γιατί είναι κομματικό στέλεχος, αλλά και ενός γνωστού δημοσιογράφου.