Σαφείς θέσεις και αποφάσεις πάρθηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία.

«Υπήρξε η  δέσμευση της Συμμαχίας για  συλλογική άμυνα απέναντι σε κάθε απειλή. Και στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται η Σύνοδος Κορυφής  του Σεπτεμβρίου με σκοπό, μεταξύ άλλων, της πρωτοβουλίας Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων» δήλωσε ο έλληνας υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος και εξήγησε ότι: «Υιοθετήσαμε μία σειρά από προτάσεις για την εξασφάλιση διαλειτουργικών δυνατοτήτων σε κοινή εκπαίδευση, χρήση τεχνολογίας και βέβαια στη διοργάνωση κοινών ασκήσεων».

Στο θέμα της Ουκρανίας, η Συμμαχία τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης . «έχει εκφράσει το ΝΑΤΟ  την υποστήριξή του  στην εδαφική ακεραιότητα και τη διατήρηση της ενότητας της Ουκρανίας και την ανάγκη αποφυγής διαίρεσης και τυχόν αποσχιστικών τάσεων» σημείωσε με έμφαση ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Όπως έχω ξαναπεί, απαιτείται άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και της βίας. Όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να κατατείνουν στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου, σε συνεργασία με όλους τους λοιπούς διεθνείς παράγοντες και τους αρμόδιους βέβαια Διεθνείς Οργανισμούς».